eur:
394.15
usd:
356.96
bux:
72982.36
2024. szeptember 3. kedd Hilda
Patriot rakétakilövő-állás a rakétavédelmi rendszer  ünnepélyes átvételét követően a Konstancától - a legnagyobb román fekete-tengeri kikötővárostól - 30 kilométernyire északra, a Duna-Fekete-tenger-csatorna északi torkolatánál található Midia-fokon, a román légelhárítás kiképző- és gyakorlatozó támaszpontján 2020. szeptember 17-én. A román hadsereg hivatalosan átvette az amerikai gyártóktól az első Patriot rakétavédelmi rendszert azon hét üteg közül, amelyek beszerzéséről három éve állapodott meg Washingtonban Donald Trump amerikai és Klaus Iohannis román elnök.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Jóváhagyta egy Patriot légvédelmi rendszer átadását Kijevnek a bukaresti képviselőház

Kedden a bukaresti képviselőház jóváhagyta, hogy Románia Ukrajnának adományozza egyik Patriot rakétaelhárító rendszerét.

A Patriot légvédelmi rakétarendszerek harmadik félnek történő adományozását lehetővé tevő törvénytervezetet előtte a szenátus is elfogadta hétfői ülésén.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a képviselőház kedden 245 támogató és 29 elutasító szavazattal hagyta jóvá a jogszabálytervezetet, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) frakciója ellenezte elfogadását.

A tervezet a Románia földi telepítésű légvédelmi képességeiről szóló törvényt egészíti ki, és lehetővé teszi, hogy a kormány harmadik félnek adományozzon egy Patriot légvédelmi rakétarendszert. A kormány a törvénytervezet parlamenti elfogadása után bocsátja ki az adományozásról szóló határozatot.

A tervezet arra is kitér, hogy a parlament felhatalmazza a kormányt: tegye meg a szükséges lépéseket, hogy a jövőben biztosított legyen az ország légterének védelme.

A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) júniusban hagyta jóvá, hogy Románia Ukrajnának adományozza egyik Patriot rakétaelhárító rendszerét. A CSAT az ukrajnai biztonsági helyzet rosszabbodására, a "civileket és energetikai infrastruktúrát érő masszív orosz támadásokra" hivatkozva, a NATO-szövetségesekkel egyeztetve hozta meg döntését.

Bukarest a Patriot-üteg átadásának feltételeként kikötötte, hogy folytatódjanak a szövetségesekkel - elsősorban az Amerikai Egyesült Államokkal - megkezdett tárgyalások annak érdekében, hogy Románia egy ezzel egyenértékű, NATO-kompatibilis rendszert kapjon a román légtér védelmének biztosítása érdekében.

Románia 2017-ben írt alá 4 milliárd dolláros szerződést négy Patriot-rendszer beszerzéséről. Ezek közül kettőt vett át, és üzemelt be.

A másodikat júniusban nyilvánították harcképesnek, miután éleslövészettel tesztelték a Fekete-tenger partján megrendezett nemzetközi hadgyakorlat keretében.

Klaus Iohannis román államfő május elején tett washingtoni látogatásán, Joe Biden amerikai elnök felvetésére reagálva jelentette be, hogy Románia kész tárgyalni Patriot rakétaelhárítók Ukrajnába küldéséről.

A júliusi NATO-csúcson a román elnök közölte: Románia elvárja, hogy záros határidőn belül egy másik Patriot rakétavédelmi rendszert kapjon az Ukrajnának adományozottért cserébe. "Nyilván nem holnapra várjuk, de a közeljövőben. Úgy gondolom, hogy az adományunk kompenzálásaként gyorsabban leszállítják majd ezt a rendszert" – nyomatékosította akkor a román elnök.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Csúnya eséssel indul a szeptember a tőzsdéken

Csúnya eséssel indul a szeptember a tőzsdéken

Egyre rosszabb hangulatú kereskedést láthatunk az európai és az amerikai tőzsdéken is, ami elsősorban annak tudható be, hogy a Bank of Japan kormányzója benyújtott egy dokumentumot, amely szerint a központi bank folytatja a kamatemelést. Ennek hatására erősödni kezdett a jen, a részvénypiacokon pedig hangulatromlás látszik. Eközben azért a hazai tőzsdén is vannak izgalmak: reggel nagyot ugrott az MBH Jelzálogbank árfolyama, később azonban jött a látványos visszaesés az elmúlt napok sztárpapírjánál.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×