eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. augusztus 31. szombat Bella, Erika
NIAMEY, NIGER - AUGUST 30: German military units leave the country after attending the ceremony held at the military base for the German forces whose mandate has expired following the failure of the talks between Niger and Germany in Niamey, Niger on August 30, 2024. (Photo by Balima Boureima/Anadolu via Getty Images)
Nyitókép: Balima Boureima/Anadolu via Getty Images

Nyolc év után kivonult Nigerből a német hadsereg

Lezárult a német hadsereg nyolc éve tartó katonai missziója Nigerben, miután átadták egy kulcsfontosságú légi bázis feletti ellenőrzést a helyi hatóságoknak.

Egy katonai repülőgép péntek este szállította haza a még Niameyben tartózkodó utolsó 60 német katonát.

A nigeri főváros mellett elhelyezkedő légi bázison 120 német katona állomásozott, a támaszpont fenntartása fontos pillérét képezte a terrorizmus regionális megfékezésére irányuló nyugati erőfeszítéseknek. Az utóbbi években összesen 3200 német katona fordult meg a bázison.

A német kormány júliusban döntötte el, hogy bezárják a niameyi légibázist, miután nem tudtak megállapodásra jutni a nigeri katonai vezetéssel arról, hogy az ott állomásozó katonák mentelmi jogot kaphassanak. Akkor bejelentették, hogy a támaszpontot augusztus 31-én bezárják, és addig minden katona visszatér Németországba.

A niameyi légi bázis korábban logisztikai központként működött az ENSZ mali békefenntartó küldetése (MINUSMA) támogatására. A missziót tavaly év végén lezárták.

A Maliban és Burkina Fasóban végbement katonai puccsok után Nigerre Nyugat-Európában egy ideig úgy tekintettek a régióban mint az utolsó demokratikus berendezkedésű partnerország, amellyel még együtt lehet működni a terrorizmus elleni küzdelemben. Tavaly júliusban azonban Nigerben is a hadsereg vette át a hatalmat, és Németország felfüggesztette a fejlesztési és biztonsági együttműködést a nyugat-afrikai országgal.

Címlapról ajánljuk
Elképesztő csúcsokat döntöget világszerte a szerencsejáték-ipar

Elképesztő csúcsokat döntöget világszerte a szerencsejáték-ipar

Egyre jelentősebb a szerencsejátékok gazdasági súlya, Máltán például a bruttó hazai termék (GDP) tíz százalékát teszik ki – állapítja meg az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzése. A tanulmány szerzője, Fetter Bálint az InfoRádióban elmondta: Magyarországon az online lottó az online kaszinók és az online sportfogadás népszerűségét is messze túlszárnyalja.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×