eur:
392.8
usd:
354.6
bux:
73193.79
2024. augusztus 29. csütörtök Beatrix, Erna
Emmanuel Macron francia elnök a náci megszállással szembeni francia ellenállás évfordulójáról tartott megemlékezésen a Párizs közeli Suresnes-ben lévő Valerien-hegyen 2024. június 18-án. 84 évvel ezelőtt ezen a napon Charles de Gaulle francia tábornok felhívást intézett honfitársaihoz a BBC brit közszolgálati rádióban, hogy vegyék fel a harcot a megszállókkal és a nácikkal tűzszünetet kötő Vichy-kormánnyal szemben. De Gaulle hamarosan megkezdte a katonai ellenállás megszervezését, a Szabad Francia Erők felállítását.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/Ludovic Marin

Vadászbombázókat árul Szerbiának a francia elnök

A francia elnök belgrádi látogatásán Szerbia európai integrációjáról is beszélnek.

Emmanuel Macron francia elnök a Rafale típusú, szuperszonikus vadászbombázó repülőgépek szerbiai megvásárlására vonatkozó megállapodás véglegesítéséről is tárgyal csütörtökön kezdődő, kétnapos belgrádi látogatásán, valamint energetikai együttműködésekről tárgyal Aleksandar Vucic szerb elnökkel - közölte a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) a látogatás előtt.

A szerb köztársasági elnök áprilisban jelentette be: Szerbia "rendkívül közel áll" ahhoz, hogy Rafale típusú repülőgépeket vásároljon Franciaországtól. Aleksandar Vucic akkor arról beszélt, hogy a vadászgépek vásárlása jelentősen bővíti majd a két ország közötti katonai, de más területeket is érintő együttműködést. A csütörtöki látogatás előtt az államfő rámutatott, hogy a szerbiai repülőgépek nagy része jelenleg Oroszországból származik, most viszont eljött az ideje, hogy Szerbia korszerűsítse a hadseregét. A Rafale gépek beszerzése akár hárommilliárd euróba is kerülhet - közölte az RTS.

A hivatalos bejelentések szerint a francia elnöki látogatás alatt más, a kétoldalú kapcsolatokat tovább erősítő megállapodások is születnek Belgrádban, emellett szó lesz Szerbia európai integrációjáról, illetve a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatról.

Emmanuel Macron legutóbb 2019-ben járt Szerbiában. A francia elnök csütörtökön és pénteken francia érdekeltségű cégeket és infrastrukturális projekteket látogat meg, megtekinti a belgrádi repülőteret, illetve a belgrádi metró építési munkálatait, valamint a kutatás-fejlesztés területén kiemelkedő szerbiai vállalatokat, amelyekkel a francia cégek együttműködhetnek.

A szerbiai külügyminisztérium internetes oldalán olvasható információk szerint Szerbiában több mint száz francia vállalat tevékenykedik, és mintegy 12 ezer dolgozót alkalmaznak.

Címlapról ajánljuk
Varga Mihály: zajlik az adórendszer átvizsgálása, novemberben dönthet a változtatásokról a kormány

Varga Mihály: zajlik az adórendszer átvizsgálása, novemberben dönthet a változtatásokról a kormány

Az Európai Unió romló versenyképességének hazai hatásairól, a várható gazdasági növekedésről, a 2025-ös költségvetésről, a kínai hitelről, a budapesti Ecofin-ülésről, a lakossági állampapírokhoz való hozzáférés könnyítéséről, valamint az adórendszer átalakításáról is beszélt Varga Mihály pénzügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Balogh Tamás: olyasmi történt a Bayesian katasztrófájánál, ami elvben nem történhetett volna meg

A Szicília partjainál szerencsétlenül járt luxusjacht, a Bayesian tragédiájának okairól – a fedélzeti nyílások vízáteresztőképességéről, az esetleges időjárási jelenségek hatásáról, a horgonyfelvonás kérdésének összetettségéről –, valamint a hajó jelenlegi állapotáról, a búvárok munkájának részleteiről, a kiemelésről is beszélt Balogh Tamás műemlékvédelmi szakjogász, hajóroncskutató, hajózástörténeti szakíró, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti Egyesületének elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Hanga Zoltán
a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 29. 20:50
×
×
×
×