eur:
393
usd:
352.13
bux:
73092.01
2024. augusztus 27. kedd Gáspár
Fehérorosz katonák gyülekeznek az Ukrán határ közelében. Forrás: X / Russian Market
Nyitókép: Forrás: X / Russian Market

Már Fehéroroszország is fenyegeti Ukrajnát - videó

A kijevi külügyminisztérium felszólította a minszki vezetést, hogy haladéktalanul vonja ki csapatait az Ukrajnával határos területekről.

Fehéroroszország az elmúlt napokban jelentős csapatösszevonásokat hajtott végre az ország Ukrajnával határos, Gomeli régiójában. Minszkben ezt egy hadgyakorlattal indokolták - közölte az amerikai Institute for the Study of War (ISW) kutatóközpont. A jelentős csapatmozgások azonban az ukránok szerint akár egy fehérorosz offenzíva előkészületei is lehetnek, bár ennek valószínűségét kétlik a washingtoni intézet elemzői.

Mindenesetre az ISW szerint Kijevben komoly aggodalmakat keltett, hogy a fehéroroszok többek között különleges műveleti egységeket is a határvidékre vezényeltek, főleg mert a csapatmozgások nagyon közel vannak a csernobili atomerőműhöz. Ezért az ukrán külügyminisztérium határozottan felszólította Fehéroroszországot, hogy vonja ki katonáit a térségből és ne csatlakozzon Vlagyimir Putyin háborújához.

Az amerikai elemző központ idézett egy fehérorosz milbloggert, aki megerősítette, hogy országa jelentős számú katonát küldött az Ukrajnával határos Gomeli régióba. Az alakulatok között az egykori orosz zsoldoscsapat, a Wagner csoport egységei is ott vannak. Az ISW ugyanakkor beszámolt az ukrán határvédelmi csapatok szóvivőjének bejelentéséről is. Andrij Demcsenko azt közölte, hogy válaszul a fehéroroszok fenyegető hadmozdulataira, Ukrajna megerősítette a két ország határvidékén állomásozó erőit.

Címlapról ajánljuk
Robert Fico: egy golyó hihetetlen pusztítást tud végezni az emberi szervezetben

Robert Fico: egy golyó hihetetlen pusztítást tud végezni az emberi szervezetben

„Tudok dolgozni, de nem vagyok képes súlyt emelni” – tájékoztatott egészségi állapotáról Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki ellen idén májusban követtek el merényletkísérletet. A kormányfő közölte, hamarosan nyilvánossá teszik a merényletről készült belügyi jelentést. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Robert Fico vezeti a pártelnökök bizalmi listáját.

Visszaüthet a Földnek a NASA kisbolygóvadászata

Olasz kutatók szuperszámítógép segítségével szimulálták, hogyan éri el a Földet a Dimorphos nevű aszteroidából kirobbant 1 millió kg törmelék, amit a NASA bolygóvédelmi tesztje hozott létre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.27. kedd, 18:00
Koren Balázs
matematika tanár, a ProSuli szakmai vezetője
Hamarosan megszólal Virág Barnabás a mai különleges kamatdöntésről

Hamarosan megszólal Virág Barnabás a mai különleges kamatdöntésről

Mai ülésén változatlanul hagyta az irányadó kamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. A döntés nem okozott meglepetést, de mégis különleges, hiszen a jegybank 2023 májusa óta szakadatlan kamatcsökkentő üzemmódban volt, ennek lett most vége. A jegybank ezután is vághat a kamatokon, de sokkal óvatosabb kamatpolitikát ígér. Ennek részleteiről, a jegybanki helyztetértékelőséről tart sajtótájékoztatót Virág Barabás MNB-alelnök.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×