eur:
393.76
usd:
352.68
bux:
73041.18
2024. augusztus 27. kedd Gáspár
Nyitókép: Unsplash.com

Amerikai katonai eszközök Oroszországba csempészésével vádolnak egy magyar férfit

A gyanú szerint az orosz kormány különböző szerveinek adta el az amerikai eszközöket, akár 20 év börtönt is kaphat.

Letartóztattak egy magyar állampolgárt San Franciscóban, akit azzal gyanúsítanak, hogy másokkal összejátszva illegálisan exportált 200 amerikai katonai rádiókommunikációs eszközt orosz kormányzati felhasználóknak – közölte Washington D.C. államügyészének hivatala. A 46 éves H. Bencét a 2018-as amerikai exportellenőrzési reformtörvény („ECRA”) megsértésére irányuló összeesküvéssel vádolják.

A hírről beszámoló Telex azt írta, a vád szerint a férfi a társaival egy multinacionális beszerzési hálózatot irányított, amely közvetlenül az orosz kormány különböző szerveivel kötött szerződéseket, és olyan nagyszabású projekteken dolgozott, mint például az orosz–ukrán határ mentén fekvő Kurszkban működő rádiókommunikációs rendszerek kiépítése. A vád szerint a férfi vette meg és adta el az eszközöket orosz kormányzati végfelhasználóknak Spanyolországban, Szerbiában, Magyarországon, Lettországban és máshol található leányvállalatok hálózatán keresztül.

A férfit augusztus 23-án tartóztatták le, amikor megérkezett a San Franciscó-i nemzetközi repülőtérre. A letartóztatást és a vádakat hétfőn jelentette be Matthew M. Graves amerikai államügyész, a nemzetbiztonsági főügyészhelyettessel és több különleges ügynökkel együtt.

A férfi az ECRA megsértéséért akár 20 év börtönt és legfeljebb 1 millió dolláros pénzbüntetést kaphat.

(Címlapképünk illusztráció.)

Címlapról ajánljuk

Egészen merész javaslat is van a német menekültpolitika szigorítására

Kevesebb mint három hónappal a baden-württembergi Mannheim városában május utolsó napján történt, egy 29 éves rendőr halálát követelő késes merénylet után újabb, a mannheiminél is is kegyetlenebb merénylet történt az észak-rajna vesztfáliai Solingen városában. A mannhemi merénylet hullámai még le sem csillapodtak, sőt, a solingeni terror után még magasabbra csaptak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.27. kedd, 18:00
Koren Balázs
matematika tanár, a ProSuli szakmai vezetője
Történelmi csapást szenvedett Ukrajna, Orlivka elesett - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Történelmi csapást szenvedett Ukrajna, Orlivka elesett - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Hétfő reggel több mint kétszáz rakétát lőtt ki Oroszország Ukrajna energiaellátó infrastruktúrájára, a kár olyan súlyos, hogy kedd reggel még mindig nincs számos ukrán régióban áramszolgáltatás. A csapás a háború eddigi legsúlyosabbja. Kijev bejelentette azt is, hogy visszatérnek a civil lakosságnak fűtést és villanyt biztosító "sérthetetlenségi pontok." Kurszkban zajlik az orosz ellentámadás: orosz vezetők két falu visszafoglalását jelentették ma reggel. Kedd reggel újabb orosz rakétahullám érte Ukrajnát, de a támadás a hétfőinél kevésbé volt intenzív és kevesebb kárt is okozott. Délelőtt arról érkeztek hírek, hogy Belgorod megye is ukrán támadás alá került. A nap folyamán az orosz hadsereg elfoglalta Orlivkát, Pokrovszktól alig 10 kilométerre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 27. 12:16
×
×
×
×