eur:
393.17
usd:
353.89
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor
24 August 2024, North Rhine-Westphalia, Solingen: A special police task force (SEK) is carrying out an operation at a refugee shelter which, according to the police, is connected to the knife attack at the Solingen town festival. Several people were killed and injured in a knife attack on Friday evening at the city festival celebrating the 650th birthday of the city of Solingen. Photo: Christoph Reichwein/dpa (Photo by Christoph Reichwein/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: picture alliance

Szír bevándorló a németországi késes merénylet miatt letartóztatott férfi

Őrizetbe vettek egy férfit, akit a nyugat-németországi Solingen városában elkövetett késeléses ámokfutással gyanúsítanak – közölte egy állami tisztviselő az egyik német televízióval szombaton, alig egy nappal a három halálos áldozatot követelő támadás után.

A szakadó esőtől átázva és még mindig vérrel borított férfi szombaton este nem sokkal 23 óra után adta fel magát. „Én vagyok az, akit keresnek…” – mondta. Állítólag egy hátsó udvarban bujkált a bűncselekmény óta - írja a Magyar Nemzet a Bild német napilap alapján.

A Spiegel információi szerint a 26 éves Issa al H. a szíriai Deir al-Sor városában született. Németországba 2022 december végén érkezett, és Bielefeldben kért menedékjogot. Egy évvel később megkapta a kiegészítő védelmet is.

Herbert Reul, Észak-Rajna–Vesztfália belügyminisztere az ARD televíziónak azt mondta, hogy egy kicsit megkönnyebbült, miután a hatóságok egész nap egy forró nyomot követtek, amely végül a letartóztatáshoz vezetett – írta a Reuters.

Az Iszlám Állam terroristacsoport korábban magára vállalta a felelősséget a pénteki késes támadásért, amelyben hárman meghaltak és nyolcan súlyosan megsérültek.

A terrorista csoport Amak nevű hírszolgálata által kiadott közlemény szerint a támadást egyik tagjuk hajtotta végre, hogy „bosszút álljon a palesztinokért és a máshol élő muszlimokért”. A dzsihadista csoport közlését azonban nem támasztották alá semmilyen bizonyítékkal, és az sem derült ki belőle, hogy a támadó mennyire szoros kapcsolatban állt az Iszlám Állammal – fogalmaz az MTI.

A pénteki támadás, amelyben az elkövető három embert megölt és nyolc továbbit megsebesített, Solingen központjában történt, ahol egy fesztiválon a város 650. évfordulóját ünnepelték. A hatóságok tájékoztatása szerint a halálos áldozatok között két férfi, egy 67 és 56 éves, valamint egy 56 éves nő volt.

A rendőrség egész nap hajtóvadászatot folytatott, és két embert letartóztatott, akik valószínűleg nem az elkövető voltak, mondta Herbert Reul.

„Az igazi gyanúsított az, akit az előbb tartóztattak le” – mondta. Elmondta, hogy a férfi kapcsolatban állt egy menekültotthonnal, amelyet a nap folyamán korábban átkutattak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Csütörtökre virradóra a fehérorosz légierő megsemmisített két orosz Sahed drónt, amelyek beléptek Belarusz légterébe. Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon mondott csütörtöki beszédében kijelentette, kudarcot vallott Ukrajna kurszki offenzívája, amellyel az ukrán hadsereg csak saját magát gyengítette meg. Az orosz elnök szerint az orosz társadalom csak erősebb lett a támadás nyomán, az ukrán haderő viszont hamarosan elveszítheti harcképességét. Putyin egy ironikus megjegyzésében azt mondta, Kamala Harrist támogatja az amerikai elnökválasztáson. Az ukrán parlament jóváhagyta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lemondását, utódja eddigi helyettese, Andrij Szibiha lett, akit már el is fogadott a törvényhozás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×