eur:
393.63
usd:
351.68
bux:
72949.64
2024. augusztus 24. szombat Bertalan
Nyitókép: X/Yemeni Armed Forces

Robbanások és tűz a sérült görög tankeren - videó

Lángol az olajszállító hajó, amit a héten ért támadás a Vörös-tengeren.

Tűz ütött ki azon a görög olajszállító hajón, amelyet a héten támadtak meg a jemeni húszi lázadók a Vörös-tengeren.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi okozta az eredetileg lehorgonyzott tankeren a tüzet. A húszik közzétettek egy videót - állítólag a Siunionról - amelyen tűz van és robbanások látszódnak.

A brit haditengerészet tengerhajózási biztonsági információs szolgálata (UKMTO) azt közölte szombaton, hogy három tüzet észleltek a hajón, amely "láthatólag sodródik".

A megtámadott görög zászló alatt közlekedő hajó 25 tagú legénységét (akik közül 23 Fülöp-szigeteki és 2 orosz) és négy fős biztonsági személyzetét még csütörtökön kimenekítette egy francia romboló, és Dzsibutiba szállították őket.

A Delta Tanker cég üzemeltetésében, görög zászló alatt közlekedő, Irakból Ciprusra tartó Sounion 150 ezer tonna kőolajat szállít.

A Vörös-tenger és a tőle délkeletre eső Ádeni-öböl térségében azóta folyamatosan csökken a hajózás biztonsága, hogy az Irán által támogatott húszik a gázai fegyveres konfliktusra reagálva, a palesztinok melletti kiállásként november óta több mint 80 támadást követtek el a Vörös-tengerre tartó amerikai, brit és izraeli kereskedelmi hajók ellen. A lázadók egy hajót elfoglaltak, kettőt elsüllyesztettek, a támadásokban eddig négy tengerész vesztette életét.

A nemzetközi közösség hajói válaszlépésként amerikai vezetéssel járőrözni kezdtek az addig nem elég jól védett Ádeni-öböl északi részén, valamint több ízben is légicsapásokat mértek a húszik jemeni indítóállásaira.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
Új adót vetnének ki a jövedelmekre – elképesztő összegeket szerezhetnek a költségvetéseknek

Új adót vetnének ki a jövedelmekre – elképesztő összegeket szerezhetnek a költségvetéseknek

A vagyon koncentrációja a dollármilliárdosoknál egyre nagyobb aggodalmat okozott az elmúlt években, mivel egyre nagyobbak a társadalmi egyenlőtlenségek. A progresszív adóztatás sem kezeli ezt a problémát, mert az ultragazdagok a jövedelmükhöz képest kevesebb adót fizetnek, mint más társadalmi csoportok – állítja Gabriel Zucman, a Paris School of Economics professzorra, aki egy összehangolt minimumszabvánnyal orvosolná a problémát. A G20-aknak bemutatott előterjesztésében a dollármilliárdosok vagyonának legalább 2%-át adóztatná meg minden évben, így több száz milliárd dollárral növelve évente a költségvetések bevételeit. Bár kimondva egyszerűnek hangzik a terv, hogy az ultramilliárdosokat megsarcolják, valójában számos kihívással járna a lépés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 24. 13:17
×
×
×
×