eur:
394.78
usd:
357.98
bux:
72282.1
2024. augusztus 18. vasárnap Ilona
One of the very last big cruisers allowed to pass through Giudecca Canal near the ancient town of Venice. From 2015 this will not be allowed any more for environmental reasons.
Nyitókép: Rosmarie Wirz/Getty Images

Velence: gondolás kerestetik

Bővíteni akarják létszámukat a velencei gondolások, hogy az ősi hivatás hagyománya megmaradjon.

A The Guardian beszámolója szerint az állás betöltésének követelményei viszonylag könnyen megugorhatók: 18 évesnek kell lenni, középiskolai végzettséggel, úszástudással és orvosi igazolással. A jelentkezési folyamat viszont jóval nehezebb – írja a Telex.

Aki gondolás akar lenni, annak el kell végeznie egy közel 1000 eurós képzést, a „gondola művészetét” (olaszul, angolul vagy franciául). Ezt viszont csak az végezheti el, aki átesik az első rostán és megmutatja, hogy tud evezni, vagy legalábbis a képességei adottak a gondola vezetéséhez. Ezután a jogosítványszerzéshez hasonlóan 30 óra elméletet kell venni, majd egy 10 órás gyakorlati képzésen vesznek részt. Az elmélet része a különböző vízi utak megtanulása, de órát vesznek Velence kultúrájáról és történelméről is.

A gondolás szakma 1094 óta létezik, a 16. századra becslések szerint 10 ezer gondolás lehetett Velencében. Mára csak 433 van. A hagyománnyal ellentétben ma már bárki lehet gondolás, aki uniós állampolgár: 2009-ben szerzett gondolás jogosítványt az első női gondolás, azóta 13-an vannak nők.

A meglévő gondolások azonban idősödnek, többen nyugdíjba készülnek, ezért van szükség az új gondolásgenerációra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
Sosem látott fordulópont felé rohan az emberiség

Sosem látott fordulópont felé rohan az emberiség

Az emberiség eddigi története során mindenki olyan korszakban született, amiben a népességszám növekedett. Nagy eséllyel ez a világtrend meg fog fordulni, ráadásul előbb, mint azt elsőre gondolhattuk volna. Az ENSZ World Population Prospects 2024 című kiadványának legfrissebb előrejelzései rávilágítanak arra, hogy mikor jöhet el ez a fordulópont, illetve arra is kitérnek a szakemberek, hogy milyen nehézségeket szülhet, vagy éppen milyen lehetőségeket teremthet ez a jelenség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×