eur:
394.78
usd:
357.98
bux:
72282.1
2024. augusztus 18. vasárnap Ilona
Nyitókép: Unsplash.com

Súlyos a helyzet az osztrák Alpokban

A klímaválság miatti károk megnehezítik a fenntartást, az Osztrák Alpesi Szövetség 95 millió eurós segélycsomagot követel a kormánytól.

Segélyhívás az Alpokból: Mentsük meg a hegyi menedékházakat és túraösvényeket! címmel aláírásgyűjtési akciót indított a 700 ezer taggal rendelkező Osztrák Alpesi Szövetség (Österreichischer Alpenverein). A petíciót eddig közel 60 ezren írták alá – írja a Telex.

Mint a szövetség honlapján áll, 272 menedékház és 50 000 km túraútvonal van akut vészhelyzetben. Hozzáteszik, hogy szó szerint az összeomlás veszélye fenyeget: az alpesi klubok átlagosan már nem tudnak évente három-négy kunyhót fenntartani. Ráadásul egyes túrautakat le kell zárni vagy meg kell szüntetni.

A fentiek miatt a szövetség egy 95 millió euró értékű sürgősségi csomagot követel az osztrák kormánytól Ausztria menedékeinek és ösvényeinek megmentésére – és ez még csak a pusztításnak kitett házak és utak alapfelújítására vonatkozik. Érveik szerint a legutóbbi, 2013-as kormányzati finanszírozási kiigazítás óta drámaian növekedtek az építési költségek, a klímaválság következtében pedig egyre nagyobb károk keletkeznek a szélsőséges időjárási események miatt.

Jelenleg 429 turistaház/menedékház, hütte és bivak tartozik az alpesi klubokhoz, ezek közül 272 van elzártabb helyeken a hegyekben. Közülük szinte egyetlen menedékház sem tudja finanszírozni a fenntartási költségeket. Az 50000 kilométer hosszú jelölt túraút-hálózatot pedig folyamatosan pusztítják az egyre gyakoribb földcsuszamlások, sziklaomlások és viharkárok, áll a szövetség tájékoztatójában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
Sosem látott fordulópont felé rohan az emberiség

Sosem látott fordulópont felé rohan az emberiség

Az emberiség eddigi története során mindenki olyan korszakban született, amiben a népességszám növekedett. Nagy eséllyel ez a világtrend meg fog fordulni, ráadásul előbb, mint azt elsőre gondolhattuk volna. Az ENSZ World Population Prospects 2024 című kiadványának legfrissebb előrejelzései rávilágítanak arra, hogy mikor jöhet el ez a fordulópont, illetve arra is kitérnek a szakemberek, hogy milyen nehézségeket szülhet, vagy éppen milyen lehetőségeket teremthet ez a jelenség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×