eur:
394.78
usd:
357.98
bux:
72282.1
2024. augusztus 17. szombat Jácint
A nemzetközi űrállomás (ISS). Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Bő 2 tonnás csomagot kapott a Nemzetközi Űrállomás

Csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) a Progress MS-28 teherűrhajó szombaton.

A teherűrhajó, amelyet csütörtökön indítottak útnak a bajkonuri űrkikötőből, 2621 kilogramm rakományt szállított az ISS-re: 950 kilogramm üzemanyagot, 420 liter ivóvizet, 50 kilogramm sűrített nitrogént tartályokban, valamint mintegy 1201 kilogramm különféle felszerelést tudományos kísérletekhez és élelmiszert.

Andrej Vegyernyikov, az orosz Élelmiszerkoncentrátum-ipari és Speciális Élelmiszertechnológiai Kutatóintézet űrtáplálkozási osztályának vezetője érdekességként elmondta, hogy egyebek között friss narancsot, grapefruitot és hagymát is küldtek az űrállomásra, és a teherűrhajóval cukrozott és cukor nélküli kávét is felküldtek az űrhajósoknak.

Címlapról ajánljuk
A jelszó: maradjon víz, amennyi kell Magyarországnak

A jelszó: maradjon víz, amennyi kell Magyarországnak

A vízügyek területén a kárelhárításról és megelőzésről áthelyeződik a hangsúly a vízkészletekkel való gazdálkodásra - hangsúlyozta az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért és vízgazdálkodásért felelős államtitkára a Fejér vármegyei Adonyban. A térségben 13 milliárd forintból hét Duna-parti települést érintő beruházás indul, amely elsősorban a költséghatékonyságban és a vízminőségben hoz majd komoly változást.

Rusvai Miklós: átveheti a fekete pestis helyét a majomhimlő, elsősorban gyerekek az áldozatok

Példátlan mértékben növekszik a majomhimlős megbetegedések száma Afrikában, az Egészségügyi Világszervezet nemzetközi jelentőségű közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett ki. Rusvai Miklós víruskutató szerint elkerülhetetlen, hogy az afrikai terjedés után Európában is nagyobb számban jelenjen meg a fertőzés. Egy oltás megszűnése mellett a rágcsálók is fontos szerepet játszanak a vírus fennmaradásában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×