eur:
395.12
usd:
359.51
bux:
72211
2024. augusztus 16. péntek Ábrahám
Zágráb, 2015. augusztus 4.Katonai díszszemlét tartanak a horvátországi szerb krajinák visszafoglalását eredményező Vihar fedőnevű hadművelet megindításának huszadik évfordulója alkalmából Zágrábban 2015. augusztus 4-én. (MTI/EPA/Daniel Kasap)
Nyitókép: MTI/EPA/Daniel Kasap

Jön a kötelező sorkatonaság a déli szomszédunknál

Horvátországban 2025. január 1-jétől újra bevezetik a kötelező sorkatonai szolgálatot – jelentette be az ország védelmi minisztere, Ivan Anusic csütörtökön.

Jövő év januárjától ismét két hónapos kötelező sorkatonai szolgálatot vezet be Horvátország – írta meg az AP hírügynökség, amit a VG szemlézett. A balkáni országban 2008 óta nem volt kötelező a sorkatonaság, hivatásos és önkéntes katonák alkották a hadsereget.

Ivan Anusic védelmi miniszter az RTL helyi csatornájának elmondta, a katonák bérét és egyéb juttatásait egyaránt megemelték, és további fejlesztéseket is terveznek a haderőt illetően. „Hadseregünk és hadi felszerelésünk modernizációja a terveiknek megfelelően halad, ez pedig összhangban van a szövetségeseinkkel és a NATO-val kötött megállapodásokkal” – fogalmazott a tárcavezető.

A 2022 februárja óta zajló orosz–ukrán háború miatt megnövekedett feszültségek nyomán más európai országokban is komolyan felmerült, hogy visszahoznák a sorkatonaságot: Lettország tavaly már meg is tette ezt, Szerbia pedig a hírek szerint ugyancsak fontolóra vette, hogy követi a balti állam példáját.

Címlapról ajánljuk
Tálas Péter: kettős célja volt Ukrajnának a kurszki hadműveletekkel

Tálas Péter: kettős célja volt Ukrajnának a kurszki hadműveletekkel

A Kurszk régióba történő ukrán benyomulás ugyan a háború menetét nem változtatja meg, de kellemetlen presztízsveszteséget okozott Oroszországnak - erről beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének egyetemi docense. Beszélt az európai fegyverkezés szerepéről is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 16. 16:56
×
×
×
×