eur:
395.85
usd:
360.09
bux:
72212.74
2024. augusztus 16. péntek Ábrahám
A Babuskinszkij kerületi bíróság által közreadott képen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus meghallgatáson vesz részt a bíróság moszkvai tárgyalótermében az ellene rágalmazás vádjával indított perben 2021. február 12-én. Navalnij „lakájoknak”, „árulóknak” és az „ország szégyenének” nevezett egy második világháborús orosz veteránt és másokat, akik szerepeltek egy, az előző évi alkotmánymódosítás mellett agitáló reklámfilmben.
Nyitókép: MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság

Ez vezetett Alekszej Navalnij halálához – az orosz hatóságok szerint

Özvegye szerint nevetséges az ellenzéki politikusról kiadott dokumentum.

Hat hónappal Alekszej Navalnij halála után adtak ki először az orosz hatóságok hivatalos dokumentumot a börtönben tartott ellenzéki politikus halálának okairól. A Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet nyomozói szerint semmilyen gyanús körülmény nem merült fel Navalnij halálával kapcsolatban. A jelentés több betegséget is felsorol, többek között hasnyálmirigy-gyulladást, szívritmuszavart, magas vérnyomást, amelyek kombinációja vezetett szerintük a fogvatartott halálához, aki egy séta közben esett össze – írja a Politico, amit a Telex szemlézett.

A háromoldalas dokumentum tartalmát Navalnij özvegye, Julija Navalnaja osztotta meg, annak hitelességét a Politico sem tudta független forrásból igazolni. Navalnaja egy YouTube-ra feltöltött videóban szánalmasnak nevezte a hatóságok indoklását, és hozzátette, már többször kérte a boncolási eredmények és a biztonsági videófelvételek kiadását, amit eddig rendre megtagadtak tőle.

„El kellene hinnünk, hogy Alekszej azonnal meghalt azok után, hogy előtte simán sétált a szabadban, mínusz 20 fokban?” – tette fel a kérdés Navalnij özvegye a videóban. Az ellenzéki politikus halálának körülményeit azért is vitatják, mert egy nappal halála előtt még jó kedély volt látható egyik meghallgatása streamjében.

Alekszej Navalnij, a legismertebb ellenzéki szibériai börtönében halt meg február 16-án, ahonnan több ítélete, 19 év fegyházbüntetése alapján esélye sem volt szabadulni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Elképesztő számokat mutatnak az ukrán offenzíva részletei – Tényleg a Nyugat ellenállásán bukott meg az orosz légierő feletti totális győzelem?

Elképesztő számokat mutatnak az ukrán offenzíva részletei – Tényleg a Nyugat ellenállásán bukott meg az orosz légierő feletti totális győzelem?

Bár a kurszki offenzíva kevesebb mint fél hónapja kezdődött, Ukrajna az amerikai fegyverszállítások megújításától fogva hónapokon keresztül folytatott egy másfajta hadjáratot Oroszországgal szemben. A drónokkal és nyugati fegyverekkel végrehajtott támadás főként az orosz légierőt és az olajfeldolgozást vette célba. Bár a finomítók elleni támadás alábbhagyott, a katonai légibázisokra mért csapások folyamatosak. De valóban igaz az az állítás, hogy a szövetségesek korlátozása akadályozta meg Ukrajnát abban, hogy a kifutókon semmisítse meg Oroszország légierejét?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×