eur:
395.04
usd:
358.73
bux:
71644.35
2024. augusztus 14. szerda Marcell
KURSK OBLAST, RUSSIA - AUGUST 12: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - RUSSIAN MINISTRY OF DEFENSE / HANDOUT - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) A screen grab from a video released by Russian Ministry of Defense shows Russian forces launching a missile attack with Lancet, unmanned aerial vehicle (UAV), targeting the Ukrainian Armed Forces position at the border area near Kursk Oblast, Russia on August 12, 2024. (Photo by Russian Ministry of Defense / Handout/Anadolu via Getty Images)
Nyitókép: Orosz Védelmi Minisztérium/Anadolu/Getty Images

Kurszki előretörés: Moszkva határozott orosz válaszról számolt be

A kijevi vezetés az oroszországi Kurszk megye elleni támadásával nem tudta elérni legfőbb célját, hogy elvonja az orosz hadsereg figyelmét a donyecki régióról, valamint a Harkivot és Szumit is magába foglaló Szlobozsanscsina térségéről - közölte szerdán Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.

"Jelenleg a Kurszk megye területére betört ukrán erők az Oroszországi Föderáció fegyveres erőinek határozott viszontválaszával kénytelenek szembesülni" - hangsúlyozta Zaharova. "Az ukrán fegyveres erők Donyeck-medencei kudarcos helyzete miatt a vezetés terrorista támadásra szánta el magát Kurszk megye határ menti térségében. Kijevben nem leplezték, hogy ezzel akarták volna javítani tárgyalási pozíciójukat, amit augusztus nyolcadikán cseppet sem szégyenkezve be is jelentett Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó" - tette hozzá.

Az orosz elnöki szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán hadsereg alakulatai válogatás nélkül lőnek a menekülő civilekre és a polgári infrastruktúra létesítményeire, "igazi fosztogatókként viselkednek". "Az elfogott ukrán katonák beismerték: parancsot kaptak, hogy kíméletlenül lőjék agyon helyben az ellenállást tanúsító civileket" - tette hozzá.

Zaharova kiemelte: "ezek a tények, és az, hogy az ukrán erők NATO-s uraik támogatásával támadják Oroszország területét,

teljességgel megerősítik az orosz különleges katonai művelet célkitűzéseinek és feladatainak aktualitását, miszerint Ukrajnát demilitarizálni és nácítlanítani kell, és ez teljesülni is fog".

Az orosz külügyi szóvivő kifejezte abbéli meggyőződését, hogy a kijevi vezetés kizárólag a Nyugat pénzügyi támogatásától függ, összeomlása pedig "csak idő kérdése".

Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület megbízott kormányzója minapi jelentésében közölte, hogy az augusztus 6-án elkezdett ukrán benyomulás óta 12 ember vesztette életét, és 121-en megsebesültek, köztük tíz gyerek. Ezenfelül 121 ezer embert kellett evakuáltni a kurszki régióból.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fél a kurszki támadás kezdete óta 2030 katonát, 35 páncélost és 31 páncélozott járművet veszített.

Frissítés: A légierő, a drónok és tüzérségi tűz támogatta orosz haderők állításuk szerint visszaverték szerdán a dél-oroszországi Kurszki területre mélyen behatolni akaró ukrán erőket. Az orosz védelmi tárca szerdai közlése szerint az orosz haderő három ukrán dandár hat támadását verte vissza a Kurszki területen az utóbbi 24 órában.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: szeretném, ha sokszínű csapattal jutnánk ki Los Angelesbe, 20-25 sportágban

Fábián László: szeretném, ha sokszínű csapattal jutnánk ki Los Angelesbe, 20-25 sportágban

A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, olimpiai bajnok öttusázó értékelte a magyar csapatnak a vasárnap véget ért nyári olimpián mutatott teljesítményét az InfoRádió Aréna című műsorában. Fábián László elárulta, hogyan fogadta Gulyás Michelle győzelmét, beszélt arról, hogy a tokiói szereplés szinte pontos megismétlése jelent-e fejlődést, és kifejtette a véleményét Milák Kristófról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.15. csütörtök, 18:00
Tálas Péter
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének egyetemi docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 14. 20:34
×
×
×
×