eur:
393.87
usd:
360.59
bux:
72122.56
2024. augusztus 12. hétfő Klára
Az újraválasztásáért küzdő Joe Biden demokrata párti amerikai elnök kampányol a detroiti Renaissance középiskolában 2024. július 12-én. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/EPA/Dieu-Nialo Chery

Joe Biden elárulta mi volt visszalépésének valódi oka

Azért lépett vissza az elnökválasztástól, hogy a Demokrata Párt legsürgetőbb feladatára, Donald Trump győzelmének megakadályozására összpontosíthasson - mondta Joe Biden a CBS televíziónak adott vasárnapi interjúban.

Az amerikai elnök elmondta, hogy a Kongresszus több alsó- és felsőházi tagja úgy gondolta hogy az ő választási indulása csökkenti győzelmi esélyeiket. November 5-én nem csak elnökválasztást, de kongresszusi választásokat is tartanak, amelyen a képviselőház minden helye, a szenátusban pedig a helyek harmada, 34 szenátori szék a tét.

Joe Biden a július 21-én bejelentett visszalépése óta adott első interjúban kitartott amellett, hogy nem volt esélytelen a győzelemre, és azt mondta, hogy az általa ismert közvélemény-kutatások visszalépésének bejelentésekor is fej-fej melletti versenyt mutattak republikánus kihívójával, és a választást ő, Joe Biden nyerte volna meg.

Elismerte, hogy négy évvel ezelőtti elnökválasztási indulásakor "átmeneti" elnökként gondolt magára,

majd hozzátette, hogy "később a dolgok rendkívül felgyorsultak, és nem sikerült az átmenetiséget megtartani". A korábbi újraválasztási szándékával kapcsolatban közölte, hogy kritikusan fontosnak gondolta a "demokrácia fenntartását", valamint az ország iránti kötelessége közül legfontosabbnak Donald Trump legyőzését nevezte.

A Joe Biden visszalépését megelőző több mint három hétben demokrata párti politikusok, a pártot támogató több híres közéleti személyiség, valamint anyagi támogatók is egyre nagyobb nyomást gyakoroltak az elnökre a visszalépés érdekében. A felszólítások előzménye Joe Biden június 27-én a CNN televízió stúdiójában Donald Trumppal tartott elnökjelölti vitája volt, amelyben az elnök minden felmérés és elemzés alapján gyenge teljesítményt mutatott republikánus kihívójával szemben.

Címlapról ajánljuk

Kína és az Egyesült Államok fej-fej mellett – gyorsfénykép a világ sportjáról, Párizs tükrében

Az Egyesült Államok és Kína egyaránt negyven aranyérmet szerzett a 2024-es párizsi olimpián, előbbi végzett az éremtáblázat élén, miután 126 érmet gyűjtött, szemben a legnagyobb ázsiai sportnemzet 91 medáliájával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×