eur:
394.18
usd:
360.54
bux:
72352.07
2024. augusztus 12. hétfő Klára
Zoran Milanovic új horvát államfő beszél a beiktatási ünnepségén a zágrábi elnöki hivatalban 2020. február 18-án. Milanovic, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) jelöltje január elején nyerte meg az elnökválasztás második fordulóját Kolinda Grabar-Kitaroviccsal szemben a szavazatok 52,7 százalékával.
Nyitókép: MTI/EPA/Antonio Bat

Félárbócon a zászlók a Jadrolinija hajóin

A vasárnapi kompbalesetről Zoran Milanovic államfő is megszólalt

Kompbalesetben meghalt három matróz Horvátországban, a Jadrolinija nemzeti hajózási társaság flottáin hétfőn félárbocra engedték a zászlókat.

A tragédia vasárnap következett be, miután a Mali Losinj és Zadar között közlekedő, Lastovo nevű komp rámpája meghibásodott. A hajó legénysége ezt akarta megjavítani, de az emelőszerkezet nem tudta megtartani a rámpát, és a tíztonnás acélszerkezet rázuhant az alatta tartózkodó négy tengerészre, akik közül hárman azonnal életüket vesztették. Az első tiszt a tengerbe zuhant, és súlyosan megsérült.

A Jadrolinija vezetői hétfőn meglátogatták a rijekai kórházban fekvő sérültet. A kórház közleménye szerint a férfi állapota stabil, és túl van az életveszélyen.

David Sopta, a Jadrolinija vezérigazgatója a médiának nyilatkozva elmondta: a vállalatot és minden dolgozóját mélyen megrendítette a tragédia és három kollégájuk elvesztése.

Arra a kérdésre azonban, miért hibásodott meg rámpa, nem válaszolt. A Lastovót 1969-ben építették Japánban, és 1978-ban került a Jadrolinija flottájába, amely 39 kompból, két nemzetközi átkelőhajóból, 12 katamaránból és négy egyéb hajóból áll. A társaság hajói évente 12 millió utast és 3,5 millió járművet szállítanak.

Az ügyben Zoran Milanovic államfő is megszólalt. Közösségi oldalán azt írta: elvárja a rendőrségtől, az ügyészségtől és a tengeri közlekedési balesetek kivizsgálásával foglalkozó hivataltól, hogy gyorsan és átláthatóan állapítsák a baleset okát.

"Biztosaknak kell lennünk abban, hogy ilyesmi nem fordul elő többé. Az utasok és a legénység biztonságának a Jadrolinija minden hajóján prioritásnak kell lennie" - húzta alá.

Címlapról ajánljuk
Újítások, visszaadott remények, hősök – az olimpiai tudósító búcsúja Párizstól

Újítások, visszaadott remények, hősök – az olimpiai tudósító búcsúja Párizstól

A vasárnap véget ért nyári olimpiáról sok emlékezetes pillanatot őrizhetünk meg. A szervezők kiváló ötletekkel jártak a szurkolók kedvében, akik köszönték szépen, és gyorsan belakták, majd a szívükbe zárták a játékokat. Személyes visszapillantás az elmúlt két és fél hétre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.13. kedd, 18:00
Fábián László
a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 12. 18:29
×
×
×
×