eur:
396.81
usd:
362.4
bux:
70008.9
2024. augusztus 5. hétfő Krisztina
An iconic oil and gas industry symbol taken at dusk.
Nyitókép: Getty Images

Hortay Olivér: Szlovákia és Magyarország várhatóan nem fogja annyiban hagyni a dolgot Lukoil-ügyben

A szakértő abszurdnak tartja, hogy Brüsszel egy olyan államnak kedvez, amely még csak úton van a tagság felé.

A társulási megállapodás megsértésére hivatkozva Magyarország és Szlovákia eljárást indított Ukrajna ellen az Európai Bizottságnál. A bizottság azonban nem indított konzultációs fórumot, sőt úgy tűnik, hogy demonstratívan egy tagjelölt mellé állt két EU-taggal szemben – jelezte Hortay Olivér, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágvezetője.

Mint azt az Infostart megírta, Kijev szankciókkal akadályozza a Lukoil által Közép-Európába értékesített kőolaj vezetékeken keresztül történő szállítását. Ezzel részben semmissé vált Magyarország az európai uniós szankciók alóli mentessége.

Nyilvánvalóan különböző átmeneti megoldásokkal, átmeneti eszközökkel fenn tudjuk tartani az ellátásbiztonságot, de ez hosszú távon nem tartható, mert hosszú távon az energiaellátás biztonságát az garantálja, ha zajlanak a tárgyalások – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MCC Feszten.

Hortay Olivér az Európai Unió szerepével kapcsolatban kitért arra, hogy a társulási megállapodás megsértésére hivatkozva Magyarország és Szlovákia eljárást indított Ukrajna ellen az Európai Bizottságnál. A megállapodásban szó szerint szerepel, hogy a Felek – azaz az EU és Ukrajna – között tilosak az energiahordozók importjára és exportjára kivetett mennyiségi korlátozások, valamint az ezekkel megegyező hatású intézkedések, illetve, hogy Ukrajna nem szakíthatja meg vagy csökkentheti a területén továbbított energiahordozókat – idézte a vonatkozó dokumentumot az energetikai szakértő - írja az Index.

Brüsszelnek ilyen esetben első körben egy konzultációs fórumot kellene összehívnia, amelyet azonban a bizottság nem tart indokoltnak, mert álláspontja szerint az ellátást egyelőre nem fenyegeti közvetlen veszély.

Ez azonban erősen vitatható, így Szlovákia és Magyarország várhatóan nem fogja annyiban hagyni a dolgot – fogalmazott Hortay, hozzátéve: a tranzit korlátozása ellentétes az EU egyik kiemelt szakpolitikai célkitűzésének, az energiapiaci integrációnak a szellemiségével. Ráadásul Robert Fico elég nyilvánvaló módon utalt rá, hogy a büntetőintézkedés a szlovák társadalomból is heves ellenérzéseket váltott ki.

A szankció szűkíti a közép-európai régió energiapiaci mozgásterét, Ukrajnát pedig egyfelől megfosztja a tranzitbevételeinek egy részétől, másfelől konfliktusba sodorja két olyan országgal, amelyek humanitárius, gazdasági és energetikai segítséget is nyújtanak számára – mondta a Századvég szakértője.

A jelenlegi állás szerint az Európai Bizottság a társulási megállapodás szövegének egyértelmű iránymutatása ellenére nem indított konzultációs fórumot.

Hortay szerint Brüsszel demonstratívan egy Tagjelölt mellé állt két EU-taggal szemben, ami azon túl, hogy sérti a magyar és a szlovák érdekeket – amelyeket a bizottságnak képviselnie kellene –, valamennyi tagállam részéről alááshatja a közös energiapiacba, valamint annak jogbiztonságába és szabályaiba vetett hitet – magyarázta a szakértő.

Hortay szerint különösen abszurd, hogy „akinek az lenne a dolga, hogy minket képviseljen, – nevezetesen Brüsszel – az érdekeink ellen tevékenykedik, és egy olyan államnak kedvez, amely még csak úton van a tagság felé” – irja a portál.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: a venezuelai elnök már Dél-Amerikában is elvesztette szövetségeseit

Nagy Sándor Gyula: a venezuelai elnök már Dél-Amerikában is elvesztette szövetségeseit

Óriási nyomás nehezedik Nicolas Maduro újraválasztott venezuelai elnökre, mert egyszerre áll külföldi támadás és belföldi össztűz alatt a választtási visszaélések miatt, ráadásul az ország gazdasága is romokban hever – mondta Nagy Sándor Gyula Latin-Amerika-kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára az InfoRádió Aréna című műsorában.

Császár Gábor a férfi kézisek kieséséről: jár a kalapemelés a magyar csapatnak

Túl korán sikerült fordítani, mert az várható volt, hogy a házigazdák egészen a legvégéig bírni fogják a nyomást, és nem fognak kipukkadni – mondta a magyar–francia mérkőzésről a Veszprém és a PSG korábbi kézilabdázója. Császár Gábor hozzátette: a magyar csapat minden dicséretet megérdemel, mert csak egy hajszálon múlt a továbbjutása egy nagyon erős csoportból.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.06. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Csúnyán elbántak az amerikai tőzsdékkel, több mint 1000 pontot zuhant a Dow

Csúnyán elbántak az amerikai tőzsdékkel, több mint 1000 pontot zuhant a Dow

Nyáron a fű se nő a tőzsdéken, a traderek is nyaralnak, gondolhatnánk, ezzel szemben ma reggel viszonylag durván indult a hét, beszakadtak a részvénypiacok, a kriptopiacok, nagyon csúnyán megütötték a japán részvényeket, az európai tőzsdéken is nagy volt az esés, és az amerikai tőzsdéket sem kímélték. A befektetők most azt árazzák, hogy az Egyesült Államokban recesszió jön, és a Fednek vészkamatcsökkentéseket kell végrehajtania, de a nagy sztori most a japán jen, ami durván erősödik a múlt heti kamatemelés óta, világszerte zárják a befektetők a korábban alacsony jenkamatok mellett hitelekből finanszírozott pozícióikat, és ha ez nem lenne elég, több esetben fontos technikai szintek estek el a piacokon, ami felerősítette az esést, ráadásul durva geopolitikai feszültség van kibontakozóban Irán és Izrael között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×