eur:
397.93
usd:
364.11
bux:
70326.2
2024. augusztus 6. kedd Berta, Bettina
Autós emeli le a töltőpisztolyt a Mol gyáli töltőállomásán 2020. január 1-jén. A kormány döntése értelmében január 1-jétől emelkedik a biológiai eredetű összetevők bekeverendő aránya az üzemanyagokban, az intézkedéssel Magyarország is csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. A régi típusú autót használóknak célszerű ellenőrizni, hogy lehet-e kocsijukba az új üzemanyagból tankolni.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Bujdos Eszter: mostanra rendeződött a helyzet a kutakon, tartósan maradhatnak a kedvező üzemanyagárak

Az árakba való mesterséges beavatkozással a kereskedő partnerek és a hálózati szereplők jártak a legrosszabbul, de most már kezdenek visszakorrigálni az árak – mondta az InfoRádióban a holtankoljak.hu ügyvezetője. Bujdos Eszter hozzátette: jelentősebb elmozdulások nem lesznek a közeljövőben, sőt a korrekció miatt inkább árcsökkenés várható.

Keddtől bruttó négy forinttal csökken a gázolaj nagykereskedelmi ára, a 95-ös benzin beszerzési ára viszont egyelőre nem változik. Az aktuális átlagárak jelenleg a következők:

  • 95-ös benzin: 611 forint/liter
  • gázolaj: 618 forint/liter.

A holtankoljak.hu ügyvezetője az InfoRádióban elmondta: a gázolaj esetében várhatóan a benzinkutakon is jelentkezni fog a csökkenő tendencia. Hozzátette: az árazás kedden reggel indult el, és egészen a nap végéig tart a töltőállomásokon, ezért a nap első felében még inkább a hétfői adatokat tükrözik az átlagárak.

Az üzemeltetők egy nap alatt akár többször is változtathatnak az árakon, ezért érdemes jól meggondolni, hol tankolunk.

Az árazási technikában általában az a bevett és megszokott folyamat, hogy a nagykereskedelmi árak változásait lekövetik a hazai benzinkutak. Ugyanakkor májusban arra is volt példa, hogy egy hétfő délelőtt egyik pillanatról a másikra tíz forintot csökkentek a kiskereskedelmi árak, miközben a nagykereskedelmi árak akkor nem változtak. „Ilyen kivételes helyzetek leginkább akkor adódnak, amikor felülről, mesterségesen nyúlnak bele a piaci folyamatokba” – jegyezte meg Bujdos Eszter.

Júliusban nem nagyon változtak a nagykereskedelmi árak, csak némi korrekció volt tapasztalható, ami kisebb áremelést vont maga után. A holtankoljak.hu ügyvezetője közölte: az árak tekintetében a mesterséges beavatkozások rendszerint a kereskedő partnerek, illetve a hálózati szereplők kárára történtek, tőlük pedig nem várható el, hogy árrés nélkül, önköltségen értékesítsenek.

„A májusi mesterséges beavatkozás most kezd egy kicsit visszakorrigálni élhetőbb feltételekbe”

– magyarázta.

A Brent típusú olaj hordónkénti ára az elmúlt napokban némileg csökkent, ugyanakkor a forint gyengült. Ezeket a tényezőket és a tőzsdei fejleményeket figyelembe véve Bujdos Eszter arra számít, hogy a következő időszakban is marad a csökkenő tendencia az üzemanyagárakat illetően. Ugyanakkor Kínából és az Egyesült Államokból is aggasztó gazdasági adatok érkeztek az elmúlt napokban, amiből arra lehet következtetni, hogy a világpiacon is csökkenhet a kereslet az olajtermékek iránt.

A Brent típusú olaj hordónkénti ára is ezért csökkent mintegy öt százalékkal, a kedd reggeli adat szerint 77 dolláron állt, de már elkezdett felfelé korrigálni. A holtankoljak.hu ügyvezetője úgy véli, csak kisebb megtorpanásról lehet szó, és az elemzők várakozása szerint hamarosan ismét 80 dollár körüli árszintre lehet számítani. Kedd délelőtt a dollár árfolyama 364 forintra erősödött, ami szintén azt vetíti előre, hogy jelentősebb elmozdulások nem lesznek a közeljövőben az üzemanyagok áraiban, sőt Bujdos Eszter szerint a korrekció miatt inkább árcsökkenés várható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szerdán startol a Sziget Fesztivál, sok újdonság és változás várja a közönséget

Szerdán startol a Sziget Fesztivál, sok újdonság és változás várja a közönséget

Még az utolsó simítások zajlanak a Sziget Fesztivál helyszínén, a Hajógyári-szigeten, ahová már elkezdtek beköltözni a fesztiválozók – mondta az InfoRádióban a könnyűzenei és kulturális rendezvény főszervezője. Kádár Tamás hozzátette: idén a tavalyinál több bérletet váltottak az érdeklődők, akik között sok magyar van.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.06. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
A háborús veszély mantrázása betehet a magyar gazdaságnak

A háborús veszély mantrázása betehet a magyar gazdaságnak

Már meghallgatható a Portfolio Checklist keddi adása. A mai műsorban egy témánk volt. Már a hétvégi-hétfői globális tőzsdei leolvadás előtt jelentősen csökkent a magyar gazdaság növekedési kilátása, erről tanúskodik az ING Bank elemzése, amelynek keretében a pénzintézet 2,2%-ról 1,5%-ra rontotta le becslését a magyar gazdaság idei potenciális növekedésével kapcsolatban. Erre azt követően került sor, hogy a KSH közzétette a 2024-es második negyedévről szóló jelentését, amely szerint a magyar GDP negyedéves alapon 0,2 százalékkal zsugorodott. Az adásban a rengeteg kockázatot feltáró elemzésről és persze a tegnapi tőzsdei leolvadásról is kérdeztük Virovácz Pétert, a pénzintézet vezető elemzőjét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 6. 11:49
×
×
×
×