eur:
390.86
usd:
360
bux:
73116.75
2024. július 26. péntek Anikó, Anna
A TGV high-speed train beside an empty platform during service disruptions at Gare de Lyon railway station in Paris, France, on Friday, July 26, 2024. Trains to and from Paris, including the international Eurostar service, were hit by what authorities called a massive attack aimed at paralyzing the network of Frances super-fast trains just hours ahead of the inauguration ceremony of the 2024 Olympic Games. Photographer: Nathan Laine/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Nathan Laine/Bloomberg via Getty Images

Gyújtogatások és káosz a francia gyorsvasúton az olimpiai megnyitó előtt - videók

Néhány órával a párizsi olimpia megnyitója előtt ismeretlenek több helyszínen is gyújtogattak a francia gyorsvasút-hálózaton.

Az atlanti, az északi és a keleti vonal jelenleg súlyosan érintett – közölte pénteken a francia vasút, az SNCF. Az egyik ötkarikás helyszín, a Stade de France felé sem közlekedik jelenleg szerelvény.

Az Euronews azt írta, mintegy 800 000 utazót érint a helyzet. A francia sportminiszter, Amelie Oudea-Castera a Sky Newsnak azt mondta, nem kizárt, hogy összehangolt esetekről, jelentős szabotázsakcióról" van szó.

Az illetékesek szerint megkezdődött a károk helyreállítása, de a munkálatok akár egész hétvégén eltarthatnak.

Az SNCF „több, egyidőben végrehajtott rosszindulatú cselekményről” kommunikál, a történtek háttere azonban egyelőre nem ismert.

Az érintett helyszínen az utasokat arra kérték, később (vagy másként) próbáljanak eljutni úti céljukra.

Az olimpia megnyitóját 19.30 órától tartják a Szajnán. A folyópartra több mint 300 ezer embert várnak, s mintegy 120 állam- és kormányfő is jelen lesz a ceremónián. A különleges eseményt mintegy 45 ezer rendfenntartó biztosítja majd, Párizs felett 150 kilométeres körzetben lezárják a légteret.

(A nyitóképen: egyetlen TGV nagysebességű vonat az üres peronok mellett a párizsi Gare de Lyon pályaudvaron 2024. július 26-án. A Párizsba tartó és onnan induló vonatokat, beleértve a nemzetközi Eurostar járatot, súlyos incidensek miatt leállították. A hatóságok szerint ez egy "masszív támadás, amelynek célja a francia szupergyors vonatok hálózatának megbénítása", mindössze fél nappal a 2024-es olimpiai játékok avatóünnepsége előtt. )

Címlapról ajánljuk
Fokozott készültség az olimpián – egy merénylet vagy terrorakció súlyosan rombolná Franciaország imázsát

Fokozott készültség az olimpián – egy merénylet vagy terrorakció súlyosan rombolná Franciaország imázsát

Az elmúlt évek párizsi terrortámadásai miatt indokoltan alkalmaznak jelentősen szigorúbb biztonsági intézkedéseket az olimpia szervezői, mint ahogy a legmagasabb terrorkészültségi szint elrendelése is szükséges volt – mondta az InfoRádióban Vargha Márk, a Migrációkutató Intézet vezető elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 26. 12:30
×
×
×
×