eur:
390.25
usd:
358.42
bux:
73112.33
2024. július 22. hétfő Magdolna
WASHINGTON, DC - OCTOBER 21: U.S. President Joe Biden attends the 10th-anniversary celebration of the Martin Luther King, Jr. Memorial near the Tidal Basin on the National Mall on October 21, 2021 in Washington, DC. Biden attended the memorials dedication ceremony in 2011 with then President Barack Obama who delivered the keynote address. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nyitókép: Chip Somodevilla/Getty Images

Joe Biden részletekkel készül visszalépésével kapcsolatban

Joe Biden amerikai elnök visszalépett az elnökjelöltségtől, és alelnöke, Kamala Harris elnökjelöltségét támogatja. Nagyot fordult a világ néhány óra alatt.

Joe Biden az X közösségi oldalon vasárnap közzétett levelében úgy fogalmazott, hogy "úgy hiszem, a pártom és az ország legjobb érdeke azt szolgálja, hogy visszalépjek és kizárólag kötelezettségeim teljesítésére fókuszáljak elnöki időszakom hátralévő idejében".

Egyben azt ígérte, hogy döntésének részleteit a héten a nemzethez intézet beszédében fejti majd ki.

A demokrata párti elnök egy másik, a közösségi médiában közzétett üzenetben azt is közölte, hogy teljes mértékben támogatja Kamala Harris alelnök jelöltségét, valamint Donald Trump legyőzése érdekében a Demokrata Párt egységét sürgette.

Kamala Harris közleményében megtiszteltetésnek nevezte Joe Biden támogatását, és azt ígérte, hogy a jelölést kiérdemli és elnyeri majd.

A demokrata párti szabályok szerint

Joe Biden nem ruházhatja át hivatalosan az elnökjelötséget,

hanem arról az elnökjelölő konvención a delegáltak szavazatai döntenek, ott kell elnyerni a többséget. A Demokrata Párt augusztus 19. és 22. között Chicagóban tartja az elnökjelölő országos gyűlését.

Joe Biden visszalépésére reagált Barack Obama korábbi elnök, aki méltatta a hivatalban lévő elnök döntését, valamint azt írta, hogy rendkívüli mértékben meg van győződve arról, hogy pártja képes lesz kidolgozni az elnökjelöltség átruházásának folyamatát, aminek során kiváló jelöltjük lesz. A 2009 és 2017 között amerikai elnökként dolgozó Obama, - akinek Biden alelnöke volt - megállapította, hogy "a következő napokban járatlan vizeken kell navigálnunk", ugyanakkor egyelőre nem állt be Kamala Harris elnökjelöltsége mögé.

Egy másik korábbi demokrata elnök és elnökjelölt, Bill Clinton, illetve felesége, Hillary Clinton - Barack Obama külügyminisztere -, vasárnap támogatásáról biztosította Kamala Harris elnökjelöltségét.

Chuck Schumer, a szenátusi demokrata többség vezetője méltatta Joe Biden elnöki és korábbi törvényhozási munkáját, valamint azt írta, hogy a döntés nem volt könnyű, de a hivatalban lévő elnök az országot, a pártot és a jövőt helyezte előtérbe.

A Joe Biden visszalépését megelőző napokban demokrata párti források arról számoltak be, hogy Schumer és Obama is visszalépésre ösztönözte az elnököt, mert úgy értékelték, hogy vele kicsi a valószínűsége egy demokrata győzelemnek a novemberi választáson.

Donald Trump a közösségi médiaoldalán azzal reagált eddigi versenytársa visszalépésére, hogy Joe Biden nem volt alkalmas az indulásra az elnökségért, mint ahogy soha nem volt alkalmas az elnöki feladatok ellátására.

Joe Biden kampányának vezetése az utolsó órákig kitartott a versenyben maradás mellett. Cedric Richmond, a Biden-kampányszervezet társigazgatója vasárnap reggel a CBS televízió Face the Nation című politikai magazinműsorának nyilatkozva azt mondta, hogy Joe Biden hallotta a jelöltségével kapcsolatos aggályokat a demokrata törvényhozók és tisztségviselők részéről, és döntést hozott, ami úgy hangzott, hogy ő lesz a jelölt.

Joe Bidenre június 27-e, a számára sikertelen televíziós elnökjelölti vita óta egyre nagyobb nyomás helyeződött

pártja részéről, választott kongresszusi tagok, valamint korábbi tisztségviselők és a Demokrata Párt anyagi támogatói felől, hogy lépjen vissza a jelöltségtől.

Az amerikai politikában évtizedek óta nem fordult elő, hogy hivatalban lévő elnök elállt az újraválasztási szándékától. Legutóbb, 1968-ben Lyndon Johnson volt az az elnök, aki bejelentette visszalépését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×