eur:
389.34
usd:
357.79
bux:
73375.88
2024. július 22. hétfő Magdolna
Az izraeli légicsapás következtében megsemmisült Hamad-torony romjai, a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban 2024. március 14-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: Az izraeli légicsapás következtében megsemmisült Hamad-torony romjai, a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban 2024. március 14-én. MTI/EPA/Mohamed Szaber

A terrorellenes akcióra hivatkozva egyre nagyobb területet ürít ki Izrael

Az izraeli hadsereg felszólította a Hán-Junisz kijelölt, keleti részein élőket, hogy átmenetileg költözzenek át a közeli Al-Mavaszi humanitárius övezetbe, mert otthonaiknál hadműveletet fognak kezdeni.

Izrael az ott végzett terrortevékenység miatt csökkenti az Al-Mavaszi nevű, a Gázai övezet déli részén felállított humanitárius övezet területét, és ezért az ott élőket Hán-Junisz keleti részének lakóival együtt a humanitárius övezet megmaradt részeibe való távozásra szólította fel hétfőn

Az izraeli hadsereg (IDF) felszólította a Hán-Junisz kijelölt, keleti részein élőket, hogy átmenetileg költözzenek át a közeli Al-Mavaszi humanitárius övezetbe, mert otthonaiknál hadműveletet fognak kezdeni, miután onnan rakétákat indítottak Izrael felé.

Hasonlóképpen evakuálják az ott tervezett harci cselekmények idejére a humanitárius övezet megjelölt, keleti részén élő civileket, mert ott is terrorcsoportok működtek, melyek ellen fellépnek.

Az IDF azt állítja, hogy az elmúlt hetekben

számos, Dél-Izrael ellen indított rakétatámadást észleltek az Izrael által korábban kijelölt humanitárius övezet ezen részéről, és ezért szűkítik a térséget a Hamász elleni hadviselés idejére.

A katonai szóvivő szerint a civilek evakuálását "a pontos hírszerzési adatokkal összhangban végzik, amelyek arra utalnak, hogy a Hamász terrorinfrastruktúrát ágyazott be" a humanitárius övezetbe.

Az IDF sms-ekkel, telefonhívásokkal és más eszközökkel küldte el felhívását az érintett területeken élő civilekhez. A katonai források szerint a környékbeli kórházakat nem kell kitelepíteni, ahogy ezt a palesztin egészségügyi tisztviselőkkel és a nemzetközi közösség tisztviselőivel is tudatták.

Az izraeli vadászrepülőgépek és drónok több mint harmincöt iszlamista célpontot támadtak a Gázai övezetben az elmúlt napon a katonai szóvivő szerint. Lőttek egy rakétavetőt Hán-Juniszban, valamint fegyveres csoportok által használt épületeket.

Támadó drónnal megölték az övezet déli részén a Hamász Nukba kommandós csapatának egyik tagját, aki részt vett az Izrael elleni október 7-i támadásban, majd a későbbi gázai harcokban.

Szintén délen, Rafah Tel Szultan negyedében, közelharcban és légicsapásokkal több tucat fegyverest öltek meg, és az övezet középső részén is végeztek számos fegyveressel az ottani, tartalékosokból álló izraeli csapatok.

Címlapról ajánljuk

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×