eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
2017. szeptember 7-i kép Friedrich Merz német politikusról, egykori szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakcióvezetőről a Man meets Technology címmel rendezett bankárkonferencián Frankfurtban. A politikai pályafutását 2009 óta szüneteltető Merz 2018. október 30-án bejelentette, hogy elindul a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért a párt decemberi kongresszusán. Az előző napon Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke bejelentette, hogy nem indul többet a pártelnöki tisztségért.
Nyitókép: MTI/EPA/Armando Babani

Hazafiak vagyunk és nem nacionalisták – hadat üzent az AfD-nek a CDU elnöke

Nem véletlen, hogy már most a helyszínen kezdte meg választási kampányát a CDU elnöke, Friedrich Merz Szászországban és Türingiában kampányol, abban a két, az egykor az NDK-hoz tartozó keletnémet tartományban, ahol szeptemberben a CDU számára jelzésértékű helyi parlamenti választásokat tartanak.

Szeptember első napján Szászországban és Türingiában, míg a hónap végén az ugyancsak keletnémet Brandenburgban rendeznek választásokat. A szavazás kimenetele rendkívül fontos a CDU és személy szerint Merz számára. Noha a parlamenti pártok népszerűségi listáját már hosszabb idő óta a konzervatív pártszövetség szinte behozhatatlan fölénnyel vezeti, az elsősorban az illegális bevándorlás teljes visszaszorításával kampányoló AfD a kormánykoalíciós pártokat több százalékkal megelőzve áll a második helyen.

A radikális párt elsősorban az illegális bevándorlás által különösen sújtott keleti tartományokban népszerű, azok közül is elsősorban Szászországban és Türingiában. Támogatottsága olyan mértékű, hogy a szeptemberi szavazás eredményeként megelőzheti a CDU-t is. Friedrich Merz számára elemzők szerint épp ezért a tét fokozott. Mind Szászországban, mind Türingiában bizonyítania kellene, hogy pártja a legerősebb, képes megelőzni az AfD-t is. Ettől függhet akár még az is, hogy ő marad-e a konzervatív pártszövetség közös kancellárjelöltje a jövő évi országos parlamenti választásokra, vagy át kellene adni a helyét a CSU, ilyen irányú ambícióit nem titkoló elnökének, a bajor miniszterelnök Markus Södernek.

Az ntv hírszolgálati csatorna helyszíni tudósítása szerint ez magyarázza, hogy Friedrich Merz már a kampánykörút első állomásán, a szászországi Meeranéban az AfD-nek üzent.

"Mi a CDU-ban hazafiak vagyunk, de nem nacionalisták"

– hangzott a fő üzenet. Aa pártelnök óvott a radikális jobboldali párt nacionalizmusától. A különbség az, hogy míg a hazafiak szeretik hazájukat, a nacionalisták gyűlölnek más országokat – érvelt a konzervatív politikus, aki szerint a szeptemberi választásokat egész Európa figyeli.

"A hangsúly azon van, hogy Németországnak középen kell maradnia" – fogalmazott Merz, aki szerint pártja egyszerre konzervatív. liberális és szociális, "minden, csak nem nacionalista". A CDU vezetője ismételten kizárt mindenfajta együttműködést az AfD-vel.

A legfrissebb felmérések szerint mind Szászországban, mind Türingiában az AfD megelőzi a CDU-t, különösen az utóbbiban jelentős fölénnyel. Mindhárom tartományban a CDU potenciális ellenfele lehet a Baloldal Pártjából az év elején kiváltó, az alapító nevét viselő Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW). A korábbi baloldali Sahra Wagenknecht a közelmúltban együttműködést ajánlott a CDU-nak, az ajánlatra Friedrich Merz nem adott egyértelmű választ. Mindenesetre a BSW választási szereplése jelentős mértékben befolyásolhatja a szavazások kimenetelét.

Címlapról ajánljuk
Kutatás: az árvaszúnyogok segítenek megérteni, hogyan védhetjük meg a Balatont

Kutatás: az árvaszúnyogok segítenek megérteni, hogyan védhetjük meg a Balatont

Az árvaszúnyogok lárváit vizsgálva következtetéseket lehet levonni arról, hogy milyen volt a környezet a múltban – mondta az InfoRádióban az ELTE TTK Őskörnyezet és Klímaváltozás Kutatócsoport vezetője. Magyari Enikő hozzátette: a halpopuláció észszerű csökkentésével a régebbi időkhöz hasonlóan újra nagy árvaszúnyog-fauna lehetne a Balatonnál, amivel pedig jelentősen csökkenne a tó szervesanyag-terhelése.

Csizmazia Gábor: Trump jól él azzal, hogy náluk rendezettség és erő, míg a demokratáknál káosz van

A jelölt kevés konkrétumot mondott a republikánusok konvencióját lezáró beszédében, inkább olyan kérdéseket vetett fel, amelyek széles körben érintik a szavazókat – mondta az InfoRádióban az NKE tudományos munkatársa, aki beszélt az egyre nagyobb nyomás alá kerülő Joe Bidenről is, aki visszaléphet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Péntekről szombatra virradó éjjel telefonon beszélt egymással Donald Trump republikánus elnökjelölt, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és amelyről Trump azt kommunikálta, hogy gyors békét fog teremteni Ukrajnában. Zelenszkij erről nem tett említést, arról viszont igen, hogy megállapodtak egy személyes találkozóban, amelyen majd a tartós béke lehetőségeit egyeztetik. Közben az éjjel az oroszok ismét támadták az ukrán energetikai infrastruktúrát, és az is kiszivárgott, hogy az amerikai Patriot rakétarendszer rakétagyártásának felpörgetése akadályokba fog ütközni Japánban, mert egy kritikus fontosságú alkatrészből hiány van. Friss híreink a háborúról szombaton.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×