eur:
390.83
usd:
357.63
bux:
72539.74
2024. július 17. szerda Elek, Endre
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Néppárt (EPP) vezetőinek ülésére érkezik az Európai Unió nem hivatalos csúcstalálkozója előtt Brüsszelben bő egy héttel az európai parlamenti választások után, 2024. június 17-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ursula von der Leyen ellen ítélt az EU bírósága, még nehezebb így kampányolnia

Elveszítette a vakcinaszerződések átláthatóságával kapcsolatos ügyet az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió legfelsőbb bíróságán. Az új uniós ciklus új EB-elnökéről csütörtökön szavaznak az Európai Parlament tagjai.

Az Európai Unió Bírósága szerdán úgy döntött, hogy az Európai Bizottság nem biztosított „kellően széles körű hozzáférést” a nyilvánosság számára a Covid–19 vakcinaszerződéseihez, és szabálytalanságokat talált a dokumentumok egyes részeinek szerkesztésére vonatkozó indoklásában − számolt be róla a Politico alapján az Index.

Ursula von der Leyen a szerződések egyes helyeken történő szerkesztését kereskedelmi érdekek védelmével, illetve adatvédelmi okokkal indokolta. Az ügyet a Zöldek európai parlamenti képviselőinek egy csoportja terjesztette elő, akik kérelmezték, hogy hozzáférjenek a vakcinaszerződésekhez és az ahhoz kapcsolódó dokumentumokhoz, hogy megértsék a bizottság és a Covid–19-vakcinagyártók közötti, 2021-re szóló megállapodást.

Az Európai Unió legfelsőbb közigazgatási bíróságának szerdai döntése szerint viszont az EB döntése a szöveg megszerkesztéséről „szabálytalanságokat” tartalmaz. A bizottság „nem bizonyította, hogy az említett záradékokhoz való szélesebb körű hozzáférés ténylegesen aláásná az érintett vállalatok kereskedelmi érdekeit”.

Ursula von der Leyen most épp azért kampányol, hogy egy nap múlva, csütörtökön újraválasszák az Európai Bizottság élére. Legalább 361 európai parlamenti képviselő támogatását kell megszereznie. Ez nem lesz könnyű, már csak azért sem, mert az uniós választások nyomán még sokszínűbbé vált az európai parlamenti pártpaletta, így kérdés, hogy a rendkívül eltérő véleményű (és most egymással meglehetősen feszült viszonyban lévő) politikai formációk tagjainak bizalmát mennyire fogja tudni megszerezni.

Címlapról ajánljuk
Navracsics Tibor: példátlan politikai lépés a Patrióták kiszorítása az Európai Parlamentben

Navracsics Tibor: példátlan politikai lépés a Patrióták kiszorítása az Európai Parlamentben

A többi frakció nem akarja megadni azt a sikerélményt, hogy a pozíciók révén kohéziós pontok jöjjenek létre a pártcsoporton belül, inkább a frusztrációt és feszültséget akarja növelni a frakción belül – mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Elon Musk kemény üzenetet küldött Olaf Scholznak: kancellár úr, mi ez?

A német közszolgálati csatorna egyik műsorvezető-humoristája sajnálkozott azon, hogy meghiúsult a Donald Trump elleni merénylet. Az X közösségi platformon vonta kérdőre a németországi Tesla-gyár tulajdonosa, a milliárdos Elon Musk a kormányfőt, aki eddig nem szólalt meg a szombati fegyveres támadás ügyében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
Elromlott a hangulat a tőzsdéken, ütik a nagy amerikai techrészvényeket

Elromlott a hangulat a tőzsdéken, ütik a nagy amerikai techrészvényeket

A makroadatok és az amerikai jegybankárok kommentárjai mellett vállalati gyorsjelentések is mozgatják a héten a tőzsdéket, emellett a nagy amerikai technológiai papírok felől egy látványos elfordulás látszik. Az európai tőzsdék kisebb eséseket mutatnak, az amerikai indexek közül viszont a technológia-túlsúlyos Nasdaq-nál komoly mínuszokat láthatunk, a mesterséges intelligencia zászlóshajójának számító Nvidia különösen nagyot esett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×