eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
SHUJAIYYA, GAZA - JULY 10: A view of great destruction as Palestinians return to their damaged neighborhoods after the withdrawal amidst inspecting the wreckage, following the Israeli armys withdrawal from the Shujaiyya neighborhood in eastern Gaza City on July 10, 2024. Numerous buildings in the area have been destroyed or damaged, and roads have been devastated. (Photo by Dawoud Abo Alkas/Anadolu via Getty Images)
Nyitókép: Dawoud Abo Alkas/Anadolu via Getty Images

A városra eresztett szórólapokkal üzente Izrael: senki nem maradhat Gázában

A település veszélyes harctérré vált, ezért akarják kiüríteni.

Izrael harckocsikkal mélyen behatolt Gázavárosba, napok óta zajlik egy intenzív hadművelet. Csütörtökön az izraeli hadsereg felszólította Gáza összes lakosát, hogy meneküljön délre, a Gázai övezet középső részébe, az északi hadműveletek közepette. A repülőgépekről ledobott szórólapok mindenkit arra utasítanak, hogy a kijelölt biztonságos útvonalakon hagyja el a "veszélyes harci övezetet". Két útvonalat jelöltek meg, amelyek két menekülttáborba vezetnek - tudósított a BBC.

Az ENSZ mély aggodalmát fejezte ki a kiürítési parancsok miatt. A háború kezdete óta ez a második alkalom, hogy Gáza városának egészét evakuálják.

Az elmúlt két hét során az izraeli erők ismét behatoltak több olyan körzetbe, ahol a hadsereg szerint a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád harcosai az év eleje óta újra összeálltak. A Hamász szerint Izrael megújult tevékenysége a városban a szerdán Katarban folytatódó tárgyalások megszakadásával jár (egy esetleges tűzszünet és túszelengedés mikéntjéről folyik a párbeszéd). A megbeszéléseken a két fél képviselői mellett részt vesz Egyiptom, az Egyesült Államok és Izrael hírszerzési főnöke, valamint Katar miniszterelnöke.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter szerint az izraeli hadsereg (IDF) megölte vagy megsebesítette az Hamász iszlamista terrorszervezet fegyvereseinek hatvan százalékát a Gázai övezetben. A miniszter január végén azt közölte, hogy a Gázai övezetben a Hamász terroristáinak legalább fele már meghalt vagy megsebesült. "Felszámoltuk a Hamász huszonnégy zászlóalját, vagy túlnyomó többségüket" - hangsúlyozta Galant az izraeli parlamentben szerdán.

Az IDF parancsnokai szerint a Hamász zászlóaljai, mint katonai alakulatok valóban megszűntek - vagyis az iszlamista seregnek nincs lehetősége nagy és szervezett támadást indítani az IDF erői ellen több tucat, vagy több száz harcossal, vagy átlépni a határon a szomszédos izraeli településekre.

Ennek hiányában a Hamász fő tevékenysége jelenleg a kis csoportos vagy egyéni harc az izraeli katonák ellen, a zászlóaljak helyreállítása azokon a helyeken, ahonnan az IDF kivonult, és a polgári kormányzás megújítása Gáza kétmillió lakosa felett.

Galant a kneszetben megerősítette a keddi bejelentést, miszerint egy hónap múlva megkezdik az ultraortodoxok behívását a hadseregbe.

"A július-augusztusi toborzásban körülbelül háromezer behívót küldünk ki. Nem összetűzéseket, hanem sikereket próbálunk elérni ebben a folyamatban"- közölte a védelmi miniszter, miután a legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy a jogegyenlőség és a egységes közteherviselés érdekében az ultraortodoxoknak is szolgálniuk kell az izraeli hadseregben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×