eur:
393.6
usd:
363.03
bux:
71118.47
2024. július 8. hétfő Ellák
A Munkáspárt várható képviselői mandátumainak száma a BBC brit közszolgálati rádió- és tévétársaság londoni székházára vetítve 2024. július 5-én hajnalban. Az eddigi legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt megnyerte az előző nap tartott nagy-britanniai parlamenti választásokat.
Nyitókép: MTI/EPA/Jon Rowley

Szakértő a brit választás eredményéről: az uniónak jó lehet

Nagy arányú győzelmet aratott a Munkáspárt a brit előre hozott választáson, várhatóan abszolút többséggel kormányozhatnak majd. Rishi Sunak konzervatív párti brit miniszterelnök reggeli nyilatkozatában el is ismerte vereségét. Szabó Barnabást, a Magyar Külügyi Intézet külső szakértőjét kérdeztük.

Amint arról beszámoltunk, az előzetes becslés alapján a Labour - az eddigi legnagyobb ellenzéki erő - 410, a 2010 óta kormányzó, Rishi Sunak miniszterelnök vezette Konzervatív Párt 131 képviselői helyet szerzett a 650 fős londoni alsóházban. A Munkáspárt mostani sikere talán csak az 1997-es Tony Blair-féle győzelemhez mérhető az Egyesült Királyságban.

A konzervatívok ilyen mértékű „bukása” elsősorban arra vezethető vissza, hogy az utóbbi években láthatóan nem tudtak mit kezdeni azokkal a problémákkal, amelyek a választók nagy részét érdekli, illetve amelyekben „gúzsba vágóan” érintettek, lásd energia- és megélhetési válság vagy az inflációs krízis – magyarázta az InfoRádióban Szabó Barnabás. „Ezek a mindennapi és nagyon is érezhető problémák kapcsolódtak össze olyan pártbotrányokkal, vagy különböző konzervatív politikusok botrányaival, amik teljesen szükségtelenül tovább rontották az esélyeiket” – fogalmazott a szakértő, emlékeztetve, ezek következtében „elég gyorsan is váltották egymást a miniszterelnökök”, amit Rishi Sunak már nem tudott „visszadolgozni”. Vagyis

a választás kimenetele nem feltétlen arról szól, hogy a Munkáspárt osztatlan népszerűségnek örvend, hanem inkább arról, hogy a választók megbüntették a konzervatívokat

– mondta.

Szabó Barnabás a jövőt illetően a legnagyobb kérdésnek azt tartja, hogy a Munkáspárt képes lesz-e nagy lendülettel, illetve nagy többséggel olyan jogalkotási folyamatokat is elindítani, amik határozott válasszal tudnak szolgálni a lakosság problémáira, amivel kapcsolatban azt állították, képesek lesznek úrrá lenni a gondokon. Miután a részletek viszont még nem láthatóak, nem biztos, hogy a munkáspárti kormány nagyon eltérően fogja kezelni a gazdasági problémákat. Mindenesetre a parlamenti felhatalmazásuk meglesz hozzá, hogy bármibe belekezdhessenek – jegyezte meg a szakértő. „De ha választók nem érzik viszonylag hamar, hogy ez működik, akkor egy hasonló visszafordulás is elképzelhető a következő években a konzervatívok irályába”.

Változik-e a viszony az Európai Unióval?

A Külügyi Intézet munkatársa szerint a Munkáspárt hatalomra lépésével várható némi változás az Európai Unió és az Egyesült Királyság viszonyát illetően. Nem arról van szó természetesen, hogy a Munkáspárt vissza akarná hozni Nagy-Britanniát az EU-ba, erről azért már ők is régen letettek, de a partnerség mindenképpen konstruktívabb lehet – mondta. Sir Keir Starmert pártja nyitottabb volt például arra az ötletre, hogy szorosabb – szerződéses – kapcsolatot kapcsolatot próbáljanak meg kialakítani az Európai Unióval akár valamilyen vámunió, vagy valamilyen magasabb rendű gazdasági közeledés formájában. Ezért aztán az Európai Unió vezetői, illetve a tagállamok is mérsékelt optimizmussal tekintenek arra, hogy talán mégsem mennek olyan messzire a viták, mint ahogy azt a konzervatív kormány idején megszoktuk – fogalmazott Szabó Barnabás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megvannak az új Patrióták Európáért frakció céljai a következő öt évre

Megvannak az új Patrióták Európáért frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.

Jön a háborúellenes akcióterv, változik a Babaváró támogatás

A múlt heti két kormányülés döntéseiről tájékoztatott hétfőn Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. Szó volt a miniszterelnök váratlan külföldi látogatásairól, a bejelentett védelmi akciótervről és a különadókról, de a benzinárról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×