eur:
392.56
usd:
362.77
bux:
72132.3
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Joe Biden demokrata párti amerikai elnök (j) és Donald Trump republikánus párti volt amerikai elnök az elnökjelöltek első televíziós vitáján a CNN amerikai tévécsatorna atlantai stúdiójában 2024. június 27-én. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/AP/Gerald Herbert

Mihálovics Zoltán: nincs benne az amerikai politikai kultúrában, hogy lecseréljék az újrainduló elnököt

Ha a történelmi mintázatokat nézzük, maga az elnökjelölti vita érdemben nem szokta befolyásolni az elnökjelöltek népszerűségét – mondta a Makronóm Intézet geopolitikai elemzője, de hozzátette, a felmérések jelentős Donald Trump-előnyt mutatnak Joe Bidennel szemben.

Nagy visszhangot keltett Joe Biden jelenlegi és kihívója, Donald Trump volt amerikai elnök múlt heti televíziós vitája. Mihálovics Zoltán politológus, a Makronóm Intézet geopolitikai elemzője az azóta közzétett felmérések alapján úgy látja, a jelenlegi elnök nincs könnyű helyzetben, mert a történelmi mintázatok alapján ahhoz, hogy esélye legyen az újraválasztásra, legalább 48 százalékos támogatottságra lenne szüksége, de jelenleg Joe Biden 38 százalékon áll, míg kihívója, Donald Trump 46-on.

Arra is emlékeztetett, hogy még van idő a javításra, de nem sok: öt hónap múlva voksolnak a választók az új amerikai elnökről, de a jelenlegi trendek nem arra mutatnak, hogy Biden maradhat a Fehér Házban. Mihálovics Zoltán úgy látja, hogy a jelenlegi államfő másik problémája, hogy még a demokraták körében sem élvez feltétlen bizalmat, míg Trumpnak jóval nagyobb a republikánus támogatása. Mint fogalmazott, megkerülhetetlen a saját tábor teljes mozgósítása, míg a másik feladat, hogy a 40-45 százaléknyi független választó közül mennyit tudnak megszólítani a jelöltek.

"Az amerikai elnökválasztási rendszer sajátosságaiból adódóan nem is az a lényeg, hogy mennyien szimpatizálnak az egyes elnökjelöltekkel, hanem hogy az úgynevezett billegő államokat ki tudja megszerezni" – hangsúlyozta az elemző, és kiemelte, hogy ebben a nyolc-tíz kulcsfontosságú államban vagy szoros a verseny a felmérések szerint, vagy Donald Trump vezet. Példaként Nevadát említette, amely 2004 óta demokrata, de most belép a billegők közé, mert jelenleg öt százalékponttal vezet Donald Trump.

A kampányban Mihálovics Zoltán szerinte a külpolitikai témák közül nagy szerepet fog kapni az ukrán háború menete, a támogatások kérdése, valamint a közel-keleti konfliktus, illetve Kína, a belpolitikában pedig a gazdasági helyzet, az infláció, a benzinárak alakulása.

"Ha a történelmi mintázatokat nézzük, maga az elnökjelölti vita érdemben nem szokta befolyásolni az elnökjelöltek népszerűségét" – mondta a politológus, és felhívta a figyelmet arra is, hogy akkor került sor az első vitára, mikor még egyik résztvevő sem volt hivatalosan a pártja elnökjelöltje, hiszen a republikánus és a demokrata nemzeti konvenció, ahol elnyerik a pártjuk jelöltségét, júliusban, illetve augusztusban lesz.

A gyengébb vitaszereplés nyomán felvetődött, hogy Joe Bident megválasztják-e az augusztusi nemzeti konvención a demokraták, de Mihálovics Zoltán úgy látja, erre technikai lehetőség van, mégis nehezen képzelhető el, mert nincs benne az amerikai politikai kultúrában, hogy ha egy regnáló elnök végigvisz egy előválasztási kampányt, akkor ne őt jelöljék elnöknek.

"Ez óriási arcvesztés lenne a Demokrata Pártnak, viszont technikailag lehetséges, viszont az a probléma, hogy négy.öt hónap maradna felépíteni egy új elnökjelöltet a választásig, és nem biztos, hogy nagy lenne az esélye. Ráadásul a párton belül jelenleg nincs egy olyan vezető személyiség, aki mögé az egész párt felsorakozna egyöntetűen, Joe Biden egy ilyen volt" – mondta a Makronóm Intézet geopolitikai elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×