eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Marco Zanni, az Identitás és Demokrácia (ID) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője felszólal a jogállamiság magyarországi helyzetéről és a befagyasztott uniós pénzeszközökről tartott vitában az uniós parlament strasbourgi plenáris ülésén 2024. január 17-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Marco Zanni: a Patrióták Európáért képviselik a legérdekesebb alternatívát Európában

Marco Zanni, a Liga olasz párt politikusa, az Identitás és Demokrácia (ID) európai parlamenti frakcióvezetője a Corriere della Sera című napilapnak adott interjúban az Orbán Viktor által életre hívott pártszövetségről alkotott véleményt.

Marco Zanni hangsúlyozta, hogy a Patrióták Európáért az európai intézményes rendszer iránti "elégedetlenség katalizátora". Hozzátette, hogy az Európai Unióban "semmilyen változás nem történik: a választóktól érkezett üzenet ismételten teljesítetlen maradt, és elfogadhatatlan, hogy úgy akarnak többséget kotyvasztani, hogy (a választók véleményét) nem veszik figyelembe".

Az ID politikusa szerint az Orbán Viktor kezdeményezte pártszövetség, amelynek mostanáig a Fidesz mellett a cseh Elégedetlen Polgárok Frakciója (ANO), az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a portugál Chega a tagja, "az első alapkőnek számít, az első felvett kesztyű kihívásként mindazok számára, akik a status quóval szembeszállnak"'. Marco Zanni megjegyezte, hogy a jelenlegi európai status quónak, vagyis az eddig megszokott erőviszonyok fenntartásának hamarosan látszani fognak a korlátai:

"az európai intézmények elveszítik legitimitásukat, mivel vesztesek állították őket fel, és (a vesztesek között) ketten csontjaikat törték"

- utalt a jobboldali politikus a német és francia kormánypárt európai parlamenti (EP-) választási eredményeire. A Patrióták Európáért kontinuitásban van azzal, amit az Identitás és Demokrácia képviselt az utóbbi években, és a korábbiakkal is, amikor a frakciót a Nemzetek és Szabadságok Európájának (ENF) nevezték, és utóbbinak a francia Marine Le Pen az egyik alapítója volt - mondta Zanni.

Ami az Alternatíva Németországért (AfD) pártot illeti, amely kilépett az ID-ből, Zanni szerint nem fog csatlakozni a patriótákhoz.

A lengyel Jog és Igazságosság (PiS) esetleges átlépéséről az ECR-ből a patriótákhoz Marco Zanni azt mondta, a PiS jelenleg tárgyalási stratégiát követ, és "magasabb árat diktál" Giorgia Meloni olasz miniszterelnöknek. Hozzátette, az ID frakcióvezetőjeként tíz éve udvarol a PiS-nek, de egy centimétert sem mozdultak. "De meglátjuk, a hét tele lesz újdonságokkal" - jelentette ki.

Marco Zanni helytelennek nevezte az Európai Tanács magatartását Olaszország és Giorgia Meloni iránt. Az Olasz Testvérek (FdI) kormánypártot és az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsoportot is elnöklő Meloni korábban beszélt arról, hogy az EP-választásokat követő első állam- és kormányfői találkozókra a néppárti és szocialista politikusok kész listákkal érkeztek a csúcsvezetők kinevezéséhez anélkül, hogy a többi tagállammal egyeztettek volna.

Marco Zanni szerint ha "nem így bánnak, kevéssé elegánsan, Melonival, nem erősítették volna meg azt a tengelyt, amellyel hamarosan számolniuk kell majd".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×