eur:
395.32
usd:
368.55
bux:
71546.57
2024. július 2. kedd Ottó
Vlagyimir Putyin orosz elnöknek (j) és Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezetőnek, a Koreai Munkapárt főtitkárának, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnökének találkozója a szibériai Vosztocsnij űrrepülőtéren 2023. szeptember 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Vlagyimir Szmirnov

Észak-Korea nyíltan beszállhat az ukrajnai háborúba

Phenjan katonai építő és műszaki erőket küld Ukrajnába, és Donyeck megye oroszok által megszállt területein fognak részt venni az újjáépítésben.

A dél-koreai TV Chosun egy szöuli kormánytisztviselőt idézve adott hírt arról június 21-én, hogy jelentős létszámú műszaki csapat indul meg július folyamán Donyeck megyébe, hogy támogassák az ottani újjáépítési munkálatokat - írja az Institute for the Study of War (ISW) jelentése nyomán a Portfolio.

Az észak-koreai hadseregnek 10 műszaki dandárja van összesen. A TV Chosun úgy becsüli,

Észak-Korea 115 millió dollárnyi összeget kapna Oroszországtól évente, ha elküldi 3-4 műszaki dandárját Ukrajnába.

A Pentagon sajtótitkára, Pat Ryder kedden úgy nyilatkozott, hogy szorosan figyelemmel követik a fejleményeket. Azt is hozzátette, az észak-koreai vezetés nevében megkérdőjelezné, hogy saját katonáit "ágyútölteléknek" akarja-e küldeni Ukrajnába - írja a lap.

Az ISW egyelőre nem látja jelét annak, hogy észak-koreai katonák a közvetlen katonai műveletekben is részt vennének Ukrajnában, de a műszaki dandárok jelenléte felszabadíthat más orosz erőket, akiket így a frontra lehet vezényelni.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×