eur:
392.73
usd:
362.97
bux:
72160.77
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA által közreadott felvételen fellőnek egy Hvaszong-18 szilárd üzemanyagú interkontinentális ballisztikus rakétát egy meg nem nevezett észak-koreai helyszínen 2023. december 18-án. A KCNA szerint a rakéta 6,5 kilométeres magasságot ért el, és ezer kilométert tett meg, mielőtt a Koreai-félszigettől keletre levő Japán-tengerbe csapódott.
Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

Aggódik az EU az észak-koreai rakéták miatt

Az újabb sikeres tesztkilövések verték ki a biztosítékot Brüsszelben.

Az Európai Unió határozottan elítéli, hogy Észak-Korea július 1-jén ballisztikus rakétákat lőtt ki, ami az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak újabb megsértését jelenti - közölte az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EEAS).

A külügyi szolgálat szóvivője útján arra reagált, hogy Észak-Korea állítása szerint "szupernagy" robbanófej szállítására alkalmas két, Hvaszong-11Da-4.5 típusú taktikai ballisztikus rakétával hajtott végre sikeres tesztkilövést.

A brüsszeli közlemény hangsúlyozta: az EU ismételten felszólítja Phenjant, hogy hagyjon fel a regionális és nemzetközi békét és biztonságot fenyegető valamennyi jogellenes tevékenységgel. Az EU sürgeti Észak-Koreát, hogy tegyen eleget az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai szerinti kötelezettségeinek, és teljes körű, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan módon mondjon le nukleáris fegyvereiről és ballisztikus rakétaprogramjáról - írták.

"Súlyos aggodalommal tölt el bennünket Észak-Korea és Oroszország közötti együttműködés elmélyülése, amely sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatát. Ismételten és határozottan felszólítjuk mindkét országot, hogy hagyjanak fel az illegális fegyverszállítással is" - fogalmaztak.

Az EU készen áll arra, hogy valamennyi partnerével együttműködjön a Koreai-félsziget teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan nukleáris leszerelését célzó érdemi diplomáciai folyamat előmozdítása érdekében - tették hozzá.

Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Orbán Viktor látogatása Brüsszelben súlyos diplomáciai konfliktust okozott

Orbán Viktor látogatása Brüsszelben súlyos diplomáciai konfliktust okozott

Orbán Viktor magyar miniszterelnök moszkvai látogatása, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, jelentős vitákat váltott ki Európa-szerte. Brüsszelben sok tisztviselő és vezető érzi úgy, hogy a hétfőn elindult féléves magyar elnökséggel visszaélt a magyar kormány. Az Európai Bizottság jelezte, nem tudtak előzetesen az útról és a Portfolio is így értesült más uniós szervezetektől, valamint külföldi diplomatáktól.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×