eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Bécs, 2018. március 13.Herbert Kickl osztrák belügyminiszter bécsi sajtóértekezlete 2018. március 13-án. Kickl bejelentette, hogy felfüggesztette hivatalából Peter Gridlinget, az állambiztonsági és terrorelhárítási hivatal igazgatóját, akivel szemben vizsgálatot folytat az államügyészség gazdasági és korrupcióellenes részlege. (MTI/EPA/Alex Halada)
Nyitókép: ALEX HALADA

A magyar menekültpolitika mintaként szolgál Ausztria számára a legesélyesebb kancellárjelölt szerint

Követendő példaként, mintaként említette Magyarország menekültpolitikáját Ausztria számára az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Herbert Kickl. A radikális jobboldali párt három hónappal az osztrák parlamenti választások előtt jelentős fölénnyel vezeti pártok népszerűségi listáját.

Az osztrák hírügynökség által ismertetett nyilatkozatában Herbert Kickl tulajdonképpen Andreas Bablernek, az ugyancsak ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnökének üzent. Babler ugyanis egy hét végi nyilatkozatban elítélte a magyar kormány menekültpolitikáját, és felszólította az osztrák kormányt, hogy az Európai Uniónál kezdeményezzen jogi lépéseket Magyarország ellen. A szociáldemokrata politikus állást foglalt a menekültek uniós elosztása mellett is.

A nyilatkozatra reagálva Herbert Kickl élesen bírálta az SPÖ elnökét, aki szerinte rossz irányba tartó, felelőtlen menekültpolitikájával Ausztria biztonságát fenyegeti. "Babler nem akarja megfékezni az illegális bevándorlást, végső soron ösztönözni akarja" – vádolta szociáldemokrata kollégáját a szabadságpárt vezetője, aki szerint

Magyarországot nem ellenségnek, hanem példaképnek kellene tekinteni.

Kickl követendő példaként hozta fel azt is, hogy – mint fogalmazott – a szigorúan korlátozó magyar bevándorlási politika miatt tavaly mindössze harminc menedékkérelmet nyújtottak be az országban, míg Ausztriában csaknem hatvanezret regisztráltak.

A szabadságpárti vezető kiemelte, hogy Magyarországon a lakosság érdekeit és biztonságát a világ minden tajáról érkező illegális bevándorlók érdekeinek védelme fölé helyezték. Ebből kiindulva állást foglalt amellett, hogy Ausztria menekültügyi, illetve migrációs politikájában a magyar irányvonalat kövesse, és európai szinten keressen szövetségeseket. "Közös megoldást kell találnunk a migrációs válságra" – fűzte hozzá.

A szabadságpárti elnök az illegális bevándorlás megakadályozása érdekében a határellenőrzés drasztikus megszigorítását és nagyobb rendőri jelenlétet követelt. Ausztriának szerinte több rendőrre és a legkorszerűbb technikára van szüksége a határok hatékony ellenőrzése érdekében.

Szerinte az "EU-elit", illetve az Európai Néppárt által hirdetett elosztási modellek nem jelentenek megoldást, mert nem akadályozzák meg a tömeges illegális bevándorlást. Ezáltal pedig Ausztriát és Európát csak tovább sodorják a szakadék felé – tette hozzá.

Kickl szerint az ország biztonságának, identitásának, továbbá kultúrájának, valamint a szociális és oktatási rendszerek működőképességének fenntartása csak a menedékkérelmekre vonatkozó "zéró tolerancia" révén lehetséges. A pártelnök megismételte az "Ausztria Erőd" általa már korábban is használt kifejezést, ami a szigorú menekültügyi korlátozásokat és kitoloncolásokat jelent, annak megakadályozását, hogy Ausztria az illegális bevándorlók célországa legyen.

"A nép kancellárjaként ezért az első naptól biztosítanám ezeknek az intézkedéseknek a végrehajtását, és szövetségeseket keresnék más uniós tagállamokban"

– fogalmazott Kickl, külön említve Magyarországot és Hollandia új kormánykoalícióját.

A pártelnök szerint a szeptember 29-i osztrák parlamenti választás meghatározó az ország jövője szempontjából, különös tekintettel a menekültügyi, illetve bevándorlási politikára.

Felmérések szerint a választások előtt az Osztrák Szabadságpárt rendelkezik kimagaslóan a legnagyobb tátogatottsággal, míg a második, illetve harmadik helyen szinte fej fej mellett a kormányon lévő Osztrák Néppárt, illetve az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt áll. Korábban mind a néppárt, mind a szociáldemokrata párt azt állította, hogy szabadságpárttal nem lép koalícióra. Az ÖVP és a Zöld Párt jelenlegi koalíciójának a választások utáni fenntartása aligha valószínű, így elemzők a legtöbb esélyt egy néppárti–szociáldemokrata nagykoalíciónak adnak.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×