eur:
396.97
usd:
359.37
bux:
0
2024. szeptember 11. szerda Teodóra
Bűnügyi helyszínelők egy kampánysátornál a Baden-Württemberg tartománybeli Mannheim Marktplatz nevű óvárosi terén, ahol egy férfi több embert megsebesített késsel 2024. május 31-én. A rendőrség meglőtte a támadót. A sérültek között van Michael Stürzenberger 59 éves konzervatív politikus, iszlámellenes aktivista is, aki beszédre készült a Pax Europa polgári mozgalomnak a helyszínen tartott rendezvényén.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Uwe Anspach

A mannheimi merénylet után újraindíthatja Németország az afgán migránsok kitoloncolását

Hat nappal a mannheimi, egy 29 éves rendőr halálát követelő terrortámadás után továbbra is rendkívüli a felháborodás Németországban. A legerősebb kormánypárt, a szociáldemokrata SPD az ellenzék vezető erejével a konzervatív CDU/CSU-val együtt követeli a kitoloncolások szigorítását, különös tekintettel Afganisztánra.

A késelés pénteken történt a város központjában, a Pax Europa polgári mozgalom mannheimi találkozóján, amelyen iszlámkritikus aktivisták is részt vettek. A támadó többször is fején sebesítette meg késével a 29 éves rendőrt. Noha sürgősségi műtétet hajtottak végre rajta, vasárnap belehalt sérüléseibe. A merényletben további öt személy megsebesült.

Az elkövető továbbra sincs kihallgatható állapotban, tettének tényleges indítéka sem ismert. Azt lehet tudni, hogy Afganisztánban született, és 2014-ben érkezett fiatalkorúként Németországba. Feleségével és két gyermekével a hesseni Heppenheimben élt. Az ügyben a karlsruhei államügyészég folytatja a nyomozást. Legfrissebb értesülések szerinti a szövetségi főügyész több rendbeli vádat emelt ellene.

A felháborodás pártállástól szinte teljesen függetlenül óriási a politikusok körében is. Kormányzati és ellenzéki politikusok együtt követelnek szigorúbb biztonsági intézkedéseket, különös tekintettel az országban illegálisan tartózkodó menekültek kitoloncolására. A szigorítást mindenekelőtt Afganisztán vonatkozásában sürgetik, ahonnan az elkövető származik. Ennek oka az, hogy

a közép-keleti országból érkezettek esetében a német hatóságok a kitoloncolást átmenetileg felfüggesztették a tálibok hatalomra jutása miatt.

Az ZDF közszolgálati televízió szerint a külföldi bűnözők kitoloncolásának szigorítását az önálló tartománynak számító Hamburg szociáldemokrata belügyi szenátora kezdeményezte. "Meg kell találnunk annak a módját, hogy újraindítsuk a bűnözők, a veszélyt jelentő emberek és az alkotmány iszlamista ellenségei esetében a deportálást Afganisztánba" – idézte a ZDF Andy Grotét. Csatlakozott a kezdeményezéshez több olyan tartomány belügyi vezetője is, amelyek konzervatív vezetés alatt állnak.

Keddi sajtóértekezletén Nancy Faeser szociáldemokrata belügyminiszter egyértelműnek nevezte, hogy a Németország biztonságára veszélyt jelentő személyeket mielőbb ki kell toloncolni az országból. Az afganisztáni kitoloncolások 2021-ben történt felfüggesztésére utalva azt hangoztatta, hogy a lehető leggyorsabb döntést akar az újbóli bevezetéséről. (Az iszlamista tálibok 2021 nyarán szerezték vissza a hatalmat Afganisztánban. A német kormány a tálib hatalomátvételt elítélve függesztette fel a kitoloncolásokat.)

A mannheimi események kapcsán elhangzott egy konzervatív javaslat is a kések viselésének tilalmára. A német városok szövetségének vezetője szerint a szövetségi, illetve a tartományi kormányoknak együttműködve, jogilag támadhatatlan módon kellene olyan övezetekről határozni, amelyekben tilos lenne kések viselése. Támogatta a javaslatot a CDU/CSU parlamenti frakcióvezető-helyettese, Jens Spahn is.

A ZDF értesülése szerint a mannheimi események hozzájárulhatnak ahhoz is, hogy esetleges iszlamista hátterű terrorcselekményektől tartva még inkább erősítsék a biztonsági intézkedéseket a tíz nap múlva kezdődő németországi labdarúgó Európa-bajnokságon.

Egyes elemzők szerint az elmúlt napok eseményei befolyásolhatják a német pártok várható eredményeit a vasárnapi európai parlamenti választásokon. A legfrissebb felmérések szerint továbbra is jelentős fölénnyel vezet a CDU/CSU, a második helyre azonban az SPD jött fel, egy százalékponttal megelőzve az AfD-t.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
Hatalmas szövetségesre leltek az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Hatalmas szövetségesre leltek az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kurt Campbell, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese kedden azt mondta, Kína „nagyon jelentős” segítséget nyújt Oroszországnak hadigépezete megerősítéséhez, utóbbi pedig cserébe átadja a tengeralattjárókra és rakétákra vonatkozó, szigorúan őrzött katonai technológiáját – írja a Politico. 24 órán belül négy ukrán települést is elfoglalt az orosz hadsereg, köztük egy kisebb méretű várost. 2022 óta nem volt példa arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi települést meghódítottak volna az orosz támadók Ukrajnában. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×