eur:
393.04
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Olaf Scholz német kancellár a német állami vasúttársaság, a Deutsche Bahn új, nagy sebességű ICE-vonatokat előállító gyárának avatóünnepségén Cottbusban 2024. január 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Újabb német belháború: autistának nevezte a koalíciós partnere Olaf Scholz kancellárt

Aligha kapott olyan kendőzetlen bírálatot hivatali ideje óta a német kancellár, mint most. A pártja azonnali nyilvános bocsánatkérést követel.

A visszafogottnak aligha nevezhető bírálat Marie-Agnes Strack-Zimmermann szájából hangzott el, szerinte a kancellár "autista vonásokkal" rendelkezik, és nem képes arra, hogy tetteit megmagyarázza az állampolgároknak. A szabad demokrata politikus a kormány hivatalba lépése óta a Bundestag védelmi bizottságának elnöke, ráadásul pártja listavezetője a küszöbönálló európai parlamenti választásokon.

"Három év elteltével döbbentem rá arra, hogy Scholznak autista vonásai vannak"

– fogalmazott a Neue Osnabrücker Zeitung című lapnak adott interjújában Strack-Zimmerrmann. Szerinte mindez a kancellár társadalmi kapcsolataiban nyilvánul meg, továbbá abban, hogy nem tudja megmagyarázni tetteit az embereknek.

A védelmi bizottság elnöke Ukrajna támogatásának egyik legfőbb szószólója a kormánykoalíció politikusai közül. Strack-Zimmermann többek között sürgeti azt is, hogy az orosz agresszió sújtotta országnak Taurus cirkálórakétákat is szállítsanak, amit a kancellár határozottan ellenez.

Több alkalommal is azzal vádolta Scholzot, hogy tétovázik az Ukrajna segítését célzó fegyverszállításokkal. A mostani interjúban ugyanakkor hangsúlyozta, hogy kritikája nemcsak a kancellár Ukrajna-politikájára vonatkozik, hanem más területekre is, sőt mindehhez hozzátette azt is, hogy "több pártbarátja" hasonló véleményen van.

Amennyire kemény volt a bírálat, annyira éles volt a szociáldemokrata párt vezetőinek reagálása. Kevin Kühnert, az SPD főtitkára tiszteletlenséggel vádolta Strack-Zimmermannt. "Ha már nincsenek érvei, szóban becsmérli politikai versenytársát" – hangoztatta a főtitkár, és utalt arra, hogy az FDP politikusa most európai parlamenti mandátumra pályázik. "Ha ott úgy viselkedik, ahogy eddig Németországban, az nem tesz jót a szövetségi köztársaság hírnevének, és nem tesz jót parlamenti kultúránknak sem" – jelentette ki.

A szociáldemokrata párt elnöke, Lars Klingbeil arra szólította fel az FDP politikusát, hogy haladéktalanul kérjen bocsánatot a kancellártól. Szerinte Strack-Zimmermann már több alkalommal is felhívta magára a figyelmet Olaf Scholz bírálatával, de most "túl messzire ment".

"Ha Strack-Zimmermann asszonyban van tisztesség, bocsánatot két a kancellártól"

– jelentette ki az SPD vezetője. Emlékeztetett arra is, hogy a demokratikus pártok tisztességes európai parlamenti választási kampányban állapodtak meg.

A történtekre – legalábbis is egyelőre – sem az érintett Olaf Scholz, sem az FDP elnöke, Christian Lindner nem reagált.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×