eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Szijjártó Péter/Facebook

Szijjártó Péter: az emberek egészsége nem lehet politikai vagy ideológiai kérdés!

Európai kardiovaszkuláris stratégiát és cselekvési tervet dolgoz ki Magyarország a július elsején kezdődő soros uniós elnöksége alatt – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter az Egészségügyi Világszervezet genfi közgyűlésén.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a szív- és érrendszeri betegségek jelentik az elsődleges halálozási okot az EU-ban. Ezért „egy közös európai platformot szeretnénk összehozni klinikai vizsgálatokra, valamint a prevenció és a rehabilitáció kérdésében” – fogalmazott a tárcavezető.

Hozzátéve: a magyar kormány egy új európai transzplantációs stratégia kidolgozását is sürgeti, mert a koronavírus-járványt követően 25 százalékkal zuhant a szervdonációk száma.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy mára szinte feledésbe merült a pandémia, amióta kirobbant az orosz–ukrán háború. Azt mondta, a fegyveres konfliktus óriási geopolitikai változásokat eredményezett. Szerinte különösen nagy aggodalomra ad okot ezek közül a nemzetközi szervezetek munkájának átpolitizálása.

„Hiszen csak úgy adhatunk sikeres válaszokat a nagy válságokra és kihívásokra, hogyha reakcióink a szakmaiságon, a józan észen és a racionalitáson alapulnak. Ezért az egyik legfőbb következtetés, amit le kell vonni a pandémiából, hogy

az emberek egészsége és a pandémia elleni harc nem szabad, hogy olyan kérdés legyen, amely akár politikai, akár ideológiai természetű.”

Szijjártó Péter szerint, ha Magyarország a pandémiát politikai vagy ideológiai alapon kezelte volna, akkor az áldozatok száma több ezerrel magasabb lett volna. Ehelyett felhasználta a Keletről és Nyugatról érkező vakcinákat is – hangsúlyozta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×