eur:
394.84
usd:
367.42
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Ebrahim Raiszi iráni elnök beszédet mond az Egyesült Államok egykori teheráni nagykövetségénél tartott tüntetésen 2022. november 4-én. Az iszlám forradalmárok 1979-ben ezen a napon foglalták el a nagykövetség épületét, ahol azóta minden november 4-én Amerika-ellenes megmozdulást tartanak. Az Egyesült Államok teheráni külképviseletét a svájci nagykövetség erre kijelölt részlege látja el.
Nyitókép: Vahid Szalemi

Azonnali döntések sora született meg az iráni tragédia után

Huszonnégy órán belül a második rendkívüli ülését tartotta az iráni kabinet hétfőn, miután Ebrahim Raiszi államfő helikopterbalesetben életét vesztette.

Az ülést - akárcsak az első, a baleset hírére vasárnap este összehívott megbeszélést - Mohszen Mokber első alelnök vezette, aki az iráni törvények értelmében - az ország legfelsőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah jóváhagyása után - Raiszit követi hivatalában.

A jóváhagyást követő 50 napban az országban elnökválasztást kell tartani.

Mindeközben Pírhoszein Kulivand, az iráni Vörös Félhold vezetője bejelentette, hogy a zuhanást senki sem élte túl, a holttesteket a környéken lévő Tabríz városába szállítják, a keresőalakulatokat pedig visszahívják.

Raiszi és a helikopter nyolc másik utasa - köztük Hoszein Amirabdollahián külügyminiszter - vasárnap délután vesztette életét, mert lezuhant az őket szállító helikopter Irán északnyugati részén.

"Raiszi halála a legkisebb zavart sem fogja okozni a vezetésben" - szögezte le a kabinet hétfőn.

Hétfő reggel a török hatóságok nyilvánosságra hozták azt a drónfelvételt, mely alapján vélhetően a szerencsétlenség helyszínén tűz látható. A koordináták szerint a felvétel mintegy 20 kilométerre az azeri-iráni határtól délre készült.

Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió Kyle Bailey légiközlekedést elemző biztonsági szakértőre hivatkozva azt közölte, a bajba jutott helikopter nem adott le vészjelzést, ez pedig az irányításban fellépő hibára mutathat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×