eur:
397.22
usd:
356.59
bux:
0
2024. október 1. kedd Malvin
A Bundeswehr egyik Gepardja. Fotó: Wikipédia
Nyitókép: Fotó: Wikipédia

Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Csak az idén 30-40 milliárd eurós megrendelést kaphat a német hadseregtől a hadiipari cég.

Ambiciózus tervekkel rendelkezik a Rheinmetall, Európa egyik legnagyobb, Magyarországnak is szállító hadiipari cége. Ezt tükrözte az a nagy visszhangot kiváltó nyilatkozat, amelyet a düsseldorfi cég első számú vezetője a Süddeutsche Zeitung című lapnak adott. Armin Papperger nem titkolta, hogy a cég "nagy darabot" akar lehasítani a német kormány 100 milliárd eurós, védelmi célokra biztosított különleges alapjából. A több évre szóló rendkívüli alapot a Scholz-kormány az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború kitörése után fogadta el.

"Nem kizárt, hogy az év végéig 30-40 milliárd euró érkezik a céghez a különleges alapból" - jelentette ki Armin Papperger. A vezérigazgató mindenekelőtt a légvédelemre, harci járművek, illetve teherautók gyártására, lőszerekre, valamint az F-35-ös programban való részvételre utalt. A Rheinmetall vezetője szerint mindez a cég méreteiből adódik, különös tekintettel a harckocsigyártásra és a lőszergyártásra.

A Handelsblatt által is idézett interjúban Papperger felszólította a német kormányt, hogy biztosítsa a Bundeswehr finanszírozását a különleges alap felhasználása utáni időszakra is.

A tekintélyes gazdasági-üzleti napilap értékelése szerint

a Rheinmetall a legjobb úton tart afelé, hogy európai fegyveróriássá váljon.

Egyetlen másik DAX-cég sem tapasztalt akkora értéknövekedést a tőzsdén, mint a Rheinmetall – írta a Handelsblatt.

A céghez érkezett megrendelések az Ukrajnában zajló háború óta rohamosan nőnek, ami a részvények árfolyamán is meglátszik. A cég DAX-részvényeinek árfolyama több mint 530 százalékkal nőt. Mind az értékesítés, mind a nyereség olyan ütemben nő, ami elképzelhetetlennek tűnt az ukrajnai háború kezdete előtt.

"A bizonytalan világ, amelyet olyan diktátorok fenyegetnek, mint Vlagyimir Putyin, arra kényszeríti a nyugati demokráciákat, hogy több évtizedes leszerelés után páncélosokkal, vadászgépekkel, hajókkal, rakétákkal és lőszerekkel szereljék fel magukat – fogalmazott a Handelsblatt.

A globális védelmi kiadások a múlt évben tíz százalékkal, 2300 milliárd dollár fölé emelkedtek. Ebből pedig a Rheinmetall annyit profitál, mint egyetlen más európai fegyvergyártó cég sem – értékelt az újság.

Címlapról ajánljuk

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Támadásba lendült Izrael - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Támadásba lendült Izrael - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Tegnap este Izrael elkezdte támadni Libanon határmenti területeit, a piacokon egyelőre azonban mérsékelt reakciókat hozott az esemény. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a befektetők a menekülőeszköznek számító arany felé kezdtek el fordulni. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti, Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telik a kereskedés, míg Európában a tegnapi esés követően kisebb felpattanás, Amerikában pedig kisebb esés jöhet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×