eur:
394.89
usd:
367.97
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Német rendőr járműveket ellenőriz a cseh határon lévő Furth im Wald-i határátkelőhelyen 2023. október 10-én. Az illegális bevándorlás megakadályozásának érdekében Németország megerősítette az ellenőrzést elsősorban a cseh és a lengyel határon.
Nyitókép: MTI/AP/Matthias Schrader

Rekordot döntött a bűnözés Németországban, és van egy igen aggasztó adat

Ismét ugrásszerűen nő a bűncselekmények száma Németországban. A bűnügyi statisztikák szerint az eddigi, 2016-os negatív bűnügyi rekord a tavalyi adatok ismeretében a múlté. Az adatokból kitűnt az is, hogy a bűncselekmények 41 százalékának elkövetésével külföldieket gyanúsítanak.

A közzétett 2023-as adatok szerint a bűncselekmények száma az előző esztendőhöz viszonyítva 5,5 százalékkal, 5,94 millióra nőtt Németországban. Ez az eddigi legmagasabb adat 2016, az akkori menekültválság második éve óta.

2023 szeptemberi adatok szerint 84,6 millió ember él az országban, közülük 12,7 milliónak nincs német útlevele, így a külföldiek aránya a teljes népességen belül 15 százalék. 2023-ban a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítottak száma 2,2 millió volt, ebből 923 ezren (41 százalék) nem rendelkeztek német útlevéllel.

Ugyanakkor a Németországba irányuló bevándorlás is meredeken emelkedett az elmúlt két évben. Bizonyos bűncselekményeket, így egyebek között a tartózkodási törvény vagy menekültügyi eljárásról szóló törvény megsértését szinte kizárólag külföldiek követik el. A külföldiekre vonatkozó bűnügyi statisztikában szerepel továbbá többek között a bevándorlási törvény megsértése, így az illegális beutazás, illetve az illegális németországi tartózkodás. Mindkét esetben jelentősen nőtt a gyanúsítottak száma.

A kormánykoalíció pártjai eltérően ítélték meg az adatokat. A szabad demokrata FDP elnökhelyettese, Wolfgang Kubicki az újságnak nyilatkozva rendkívül riasztónak nevezte az adatokat. Hangsúlyozta, hogy erősíteni kell az ellenőrzést a bevándorlás felett.

"Aki úgy véli, hogy a migráció nem okoz problémát a társadalomnak, az valójában veszélyesebbé teszi az életet a szövetségi köztársaságban"

– jelentette ki a liberális politikus. A szociáldemokrata SPD és a Zöldek Pártjának politikusai ugyanakkor mindenekelőtt prevenciós és felvilágosító kampányokat szorgalmaztak.

A Der Tagesspiegel című lap cikke szerint a lesújtó adatok indították az ellenzéki konzervatív CDU/CSU pártszövetséget arra, hogy szigorúbb intézkedéseket követeljen az illegális bevándorlás megfékezése érdekében. A bűncselekmények magas száma figyelmeztetés a hárompárti kormánykoalíció számára, hogy nem folytatható tovább a belbiztonság elhanyagolása – nyilatkozott a lapnak a CDU türingiai tartományi parlamenti vezetője. A kereszténydemokrata Mario Vogts szerint az állam legfontosabb feladata a polgárok biztonságának és szabadságának biztosítása.

A konzervatív pártok közös parlamenti frakciójának vezetője ugyancsak a lapnak adott interjúban vázolta, hogy a CDU és a CSU miként képzeli a biztonsági és az igazságügyi hatóságok fokozott támogatását. Alexander Throm szerint több anyagi forrást kell biztosítani a szövetségi bűnügyi rendőrség számára, emellett szükségesnek nevezte a bevándorlás korlátozását, illetve az ezzel kapcsolatos fokozottabb ellenőrzést, valamint a pártszövetség szerint csökkenteni kell a menekülteknek nyújtott szociális támogatást.

A CDU szászországi tartományi belügyminisztere szerint a negatív fejlemények bizonyítják, hogy rendkívül feszítettek az integráció feltételei, akár az elszállásolás, akár a nyelv, akár a munkavállalás. tekintetében. Armin Schuster szerint ezért

sürgősen szükség van arra, hogy felső plafont állapítsanak meg a menekültek befogadására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×