eur:
394.92
usd:
367.82
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Olaf Scholz német kancellár (j) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtóértekezletet tart a berlini kancellári hivatalban 2024. február 16-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Határidő nélküli katonai támogatást ígért a német kancellár az ukrán elnöknek

Olaf Scholz német kancellár és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az erről szóló biztonsági megállapodást Berlinben írta alá. Hasonló egyezmény várja Zelenszkijt Párizsban is.

A Berlinben kötött kétoldalú biztonsági megállapodás hosszú távú német támogatást irányoz elő, amit a német kancellár történelmi lépésként jellemzett. "Németország továbbra is támogatja Ukrajnát az orosz agressziós háború ellen vívott harcában" – fogalmazott a kancellár.

Olaf Scholz szerint a német támogatás addig tart, amíg arra szükség van. Célja az, hogy segítse az ostromlott országot egy korszerű, robusztus hadsereg felépítésében és ennek kapcsán abban, hogy képes legyen az elrettentésre minden jövőbeli támadással szemben.

A kancellár konkrétan 1,13 milliárd eurós kiegészítő katonai segélyről beszélt, amely a többi között 36 harckocsit, 120 ezer tüzérségi lövedéket, két további légvédelmi rendszert, valamint Iris-T típusú rakétákat tartalmaz.

Utalt arra is, hogy Németország eddig 28 milliárd euró összegű kifizetést teljesített vagy ígért Ukrajnának. Mindezzel egyértelművé vált, hogy Németország az Egyesült Államokat követően Ukrajna második legnagyobb katonai támogatója. A biztonsági megállapodásban Németország vállalta azt is, hogy továbbra is részt vesz ukrán katonák kiképzésében.

A kancellár felszólította az amerikai kongresszust, hogy a lehető leggyorsabban nyújtson további támogatást Ukrajnának.

Zelenszkij hangsúlyozta a német támogatás fontosságát, utalva arra, hogy a többi partnertől kapott támogatások csökkentek. Az ukrán elnök hasonló kétoldalú biztonsági megállapodást ír alá Párizsban Emmanuel Macron francia elnökkel. Ezt követően tér vissza Németországba, ahol a müncheni biztonsági konferencia meghívottjaként szombaton mond beszédet.

A berlini sajtókonferencián mind Scholz, mind Zelenszkij élesen bírálta Vlagyimir Putyin elnököt az orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij börtönben bekövetkezett halála miatt. Olaf Scholz szerint Alekszej Navalniij életéveel fizetett bátorságáért. "Most már pontosan tudjuk, hogy milyen rezsim ez. A történtek bizonyítják, hogy Oroszország már nem demokrácia" – fogalmazott a kancellár.

Zelenszkij nyilvánvalónak nevezte, hogy Navalnijt megölték, és a történtekért Putyint tette felelőssé.

Nyilatkozott Navalnij felesége, a müncheni biztonsági konferencia vendégeként Németországban tartózkodó Julija Navalnaja is, követelve Putyin és minden felelős megbüntetését.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×