eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Néptelen peron a párizsi Gare de Lyon pályaudvaron a TGV szuperexpresszvonatok irányítóinak háromnapos sztrájkja kezdetén 2024. február 16-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Ha nem indul a vonat…

A jegyellenőrök sztrájkja jelentős fennakadásokat okozott pénteken a vasúti közlekedésben Franciaországban. A munkabeszüntetés folytatódik egész hétvégén, miközben az iskolai síszünet miatt sokan indultak útnak.

A vonatok csütörtökön este 8 óra és hétfő reggel 8 óra között jelentős fennakadásokkal közlekednek - figyelmeztetett előre az állami vasúttársaság, az SNCF.

A nagysebességű vonalakon a felére csökkent a szolgáltatás, és fennakadások vannak az európai útvonalakon, például a Párizs és London között közlekedő Eurostar vonalon is.

A szuperexpressz, a TGV minden régióban közlekedik, de nem minden francia tud majd utazni – jelezte csütörtökön Christophe Fanichet, az SNCF utazási igazgatója. Elsőbbséget élveznek azok a vonatok, amelyekre minden jegy elkelt, és februárban (a síszünet miatt) ezek az Alpokban közlekedő vonatok - tette hozzá, anélkül, hogy megemlítette volna a Pireneusok síparadicsomaiba közlekedő járatokat.

Az alpesi üdülőhelyekre tartó és onnan induló vonatok, amelyekre mindegy jegy elkelt, menetrend szerint indulnak, más útvonalakon, például a délnyugati Bordeaux irányába Párizsból a vonatok hatvan százalékát törölték.

Az utasokat, akiket szerdán SMS-ben és e-mailben értesítettek, arra kérte az SNCF, hogy amennyiben lehetséges, halasszák el az utazásukat.

A jegyellenőrök sztrájkja miatt egyébként kiújult a politikai vita a sztrájkjogról az év bizonyos időszakaiban.

„A sztrájknak kellene lennie a végső fegyvernek, de a tárgyalás eszközévé vált” – jelentette ki Gérard Larcher, a szenátus elnöke, aki támogatja az olyan szociális megmozdulások, mint a jegyellenőrök sztrájkja, szabályozására vonatkozó intézkedésekről szóló vitát.

A jobboldali többségű szenátus előkészítés alatt álló javaslata megtiltaná a sztrájkfelhívást az ünnepnapokra, valamint az iskolai szünetek kezdetére és végére.

Gabriel Attal miniszterelnök sajnálatát fejezte ki amiatt a „megszokás miatt, hogy minden egyes iskolai szünet alkalmával a vasutasok sztrájkot hirdetnek”.

„A franciák tudják, hogy a sztrájk jog, de azt is, hogy a munka kötelesség” – mondta szerdán a kormányfő.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×