eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozása előtt Brüsszelben 2023. november 27-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Matthys

Németország az idén teljesíti kétszázalékos NATO-kötelezettségét – ahogy Magyarország is

Három évtized után először Németország védelmi kiadásai elérik a GDP, azaz a bruttó hazai termék két százalékát, az idei esztendőre szóló katonai költségvetési tervet a berlini kormány már el is küldte Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak, aki arra számít, hogy Németország mellett további 17 tagállam már ebben az évben teljesíti a szóban forgó kötelezettséget.

A transzatlanti katonai szövetség tagállamai 2014-ben vállalták, hogy a védelmi kiadásokat a GDP, azaz a bruttó hazai termék legalább 2 százalékáig növelik, a teljesítéssel azonban túlnyomó többségük mostanáig adós maradt. A két éve tartó ukrajnai orosz háború felerősítette a NATO-követelést, és olajat öntött a tűzre a korábbi amerikai elnök, az elnöki tisztségért ismét harcba szálló Donald Trump kijelentése arról, hogy az "adós" országok nem számíthatnak az általa vezetett Egyesült Államok támogatására.

Fenyegetése rendkívüli felzúdulást váltott ki a tagállamok körében, köztük Németországban is. Ennek nyomán vált ismertté a berlini bejelentés a vállalt kötelezettség tervezett teljesítéséről. A német kormány eszerint olyan összegről tájékoztatta a szövetség brüsszeli központját, amely a folyó évre

a védelmi szövetség összehasonlító adatai szerint 73,41 milliárd dollárnak felel meg.

Abszolút értékben ez rekordösszeget jelent Németországban, és a bruttó haza termék 2,01 százalékának felel meg. A német kormány tavaly a GDP 1,57 százalékát, 56,54 milliárd dollárt irányzott elő a NATO-kötelezettség teljesítésére. Utoljára 1992-ben költötte Németország az akkori GDP 2 százalékát védelmi célokra. A hidegháború idején ez az arány általában 3 százalék körüli volt.

A védelmi kiadások alakulását a tagállamok illetékes miniszterei a tervek szerint már a nap folyamán megvitatják. A BBC ezzel kapcsolatban idézte Jens Stoltenberget, a NATO főtitkára arra számít, hogy

ebben az évben már 18 tagállam teljesíti a kötelezettséget, köztük Magyarország is.

A főtitkár szerint ez rendkívüli előrelépést jelentene, eddig ugyanis három tagállam teljesítette maradéktalanul a kétszázalékos célt.

Szakértők szerint a védelmi kiadások tervezett "drasztikus" növelésével a német kormány az ukrajnai orosz invázióra kíván reagálni. Az elrettentés és a védelem erősítésével a cél az, hogy Vlagyimir Putyin számára egyértelművé tegyék: egy európai NATO-ország elleni orosz támadásnak semmi esélye sincs a sikerre.

A berlini védelmi minisztérium közlése szerint a kétszázalékos előirányzatból mindenekelőtt új gyalogsági harcjárműveket. fregattokat, tengeralattjárókat és a legkorszerűbb F-35A típusú és többcélú harci repülőgépek kívánnak finanszírozni.

A német védelmi kiadások tervezett növelésével függ össze az a javaslat is, amellyel az ellenék vezető pártja, a CDU állt elő. Roderich Kiesewetter, a párt védelmi felelőse a hét elején indítványozta, hogy a hadsereg fejlesztésére 2022 márciusában előirányzott 100 milliárd eurós külön alapot megháromszorozzák, azaz 300 milliárd euróra növeljék. Kiesewetter javaslatát azonban a szociáldemokrata védelmi miniszter, Boris Pistorius fenntartásokkal fogadta, mert a rendkívüli alap megháromszorozása helyett az éves katonai költségvetés folyamatos növelését részesíti előnyben.

A miniszter szerint a Bundeswehrnek szilárd pénzügyi alapokon kell állnia, amit a védelmi kiadások észszerű és megfelelő növelése biztosít, és a külön alap ebből a szempontból nem kedvező, ráadásul az infláció felemésztené annak egy részét. Másrészt szerinte egy ilyen alapot nem lehetne a Bundeswehr által adott időben a legégetőbb célokra fordítani.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×