eur:
391.45
usd:
358.67
bux:
72401.74
2024. július 15. hétfő Henrik, Roland
Ukrán rendőrségi kombinált műszaki alakulat tagja aknamentesítést végez a kelet-ukrajnai Harkiv környékén 2023. október 24-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. Az alakulat tagja a 38 éves lembergi Andrij és az 55 éves dnyiperi Valerij, akik korábban aknamentesítés közben elveszítették a lábukat, és most visszatértek a szolgálatba.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Kozlov

Húsz ország összefogása jelent majd nagy segítséget Ukrajnának

20 NATO tagországból álló szövetség, Izlanddal és Litvániával az élén vállalta Ukrajna aknamentesítését, csaknem két évvel a háború kitörése után - jelentette be Arvydas Anusauskas litván nemzetvédelmi miniszter szerda este Vilniusban.

Az egyetértési megállapodást Brüsszelben a NATO-Ukrajna Tanács ülésének végén írták alá.

"Megtettük a szükséges első lépést az előttünk álló fontos munka irányába" - fogalmazott a miniszter, aki hangsúlyozta, hogy "ha az aknamentesítés képzési szempontjai jelenleg kielégítők is, a felszerelés iránti igény kritikus."

Litvánia személyszállításra alkalmas páncélozott járműveket és 1,2 millió dollárt ajánlott fel Ukrajna aknamentesítésére a háború kezdete óta Kijevnek nyújtott és jövőben nyújtandó egyéb támogatásokon túl - tette hozzá Anusauskas, aki Kijev katonai képességeinek megújítása, valamint az ország NATO-csatlakozásának mielőbbi elősegítése érdekében a segélyek kiterjesztését sürgette a NATO-tagállamok részéről.

"Képesek vagyunk rá, és fenn kell tartanunk a NATO politikai és gyakorlati segítségét, mert ezzel járulunk hozzá Ukrajna győzelméhez ebben a háborúban. Hasonlóképpen egyetértésre kell jutnunk a további lépésekről Ukrajna NATO-tagságának kérdésében. Sőt, amint lehet, tanulnunk kell az ukrajnai háborúból és folytatnunk kell a szövetség és a fegyveres erők megerősítését" - zárta beszédét Anusauskas.

Kijev mintegy 400 millió dollárra becsüli Ukrajna teljes aknamentesítésének költségeit.

(A nyitókép illusztráció: Ukrán rendőrségi kombinált műszaki alakulat tagja aknamentesítést végez a kelet-ukrajnai Harkiv környékén 2023. október 24-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt.)

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: nem lennék meglepve, ha a merénylő nem magányos farkas lenne

Kis-Benedek József: nem lennék meglepve, ha a merénylő nem magányos farkas lenne

A Donald Trump körül dolgozó biztonsági emberek jól reagáltak, de a távolabbi védelem hibázhatott, hogy fegyverrel a volt elnök közelébe kerülhetett a támadó – mondta el az InfoRádió Reggelinfó című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Ukrajnában egyre többen tárgyalnának az oroszokkal, újabb frontot nyithatnak az oroszok – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Ukrajnában egyre többen tárgyalnának az oroszokkal, újabb frontot nyithatnak az oroszok – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Az ukrán lakosság jelentős része, csaknem 44 százaléka úgy véli, hogy itt az ideje a hivatalos béketárgyalások megkezdésének Oroszországgal – derül ki a ZN.ua média július 15-én közzétett felméréséből. Az eredmények azt mutatják, hogy egyre többen támogatják a diplomáciai megoldást, bár a feltételek körüli viták továbbra is élesek – tudósított a Kyiv Independent. Kirilo Budanov ukrán kémfőnök arról beszélt, hogy az oroszok hamarosan új frontot nyithatnak az ukrajnai háborúban. Az irányt is megnevezte, szerinte észak felől törnek majd be az oroszok, ám van ezzel kapcsolatban egy fordulat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×