eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Ilham Alijev azerbajdzsáni elnököt a Karmelita kolostorban 2023. január 30-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor gratulált az azeri elnök választási győzelméhez

Ilham Alijev rendkívüli támogatottságát a Hegyi-Karabahban aratott győzelemmel magyarázzák az elemzők.

A magyar kormányfő gratulált Alijevnek az azerbajdzsáni elnökválasztáson aratott "óriási és vitathatatlan" győzelméhez. A miniszterelnök sajtófőnökének tájékoztatása szerint Orbán Viktor azt mondta: várja a Magyarország és Azerbajdzsán, valamint Azerbajdzsán és az Európai Unió közötti együttműködés további erősítését a magyar EU-elnökség alatt.

Azerbajdzsán hivatalban lévő elnöke az előrehozott államfőválasztáson a a voksok 93,9 százalékát szerezte meg az urnazárás után megjelent első adatok, a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések szerint.

A felmérések szerint a második helyen Zahid Oruj, az azeri parlament képviselője végzett, aki a voksok 1,8 százalékát tudhatja magáénak. A másik öt jelölt még ennél is kevesebb szavazatott kapott.

A felmérést az Állampolgári munkajogok védelmének ligája végezte el az amerikai Oracle Advisory Grouppal közösen. A két szervezet képviselői sajtótájékoztatójukon úgy vélték, hogy "a Hegyi-Karabahban aratott győzelem hihetetlen támogatottságot biztosított", ezért az exit poll adatai nem érték őket váratlanul. Elmondták azt is, hogy a mostani választáson magasabb volt a részvétel, mint a legutóbbi szavazás alkalmával.

Az államfői tisztséget 2003 óta betöltő Ilham Aliyev a legutóbbi, 2018-as választáson a szavazatok 86,22 százalékát kapta.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×