eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
BRUSSELS, BELGIUM - MARCH 23: Swedish Prime Minister Ulf Hjalmar Ed Kristersson (L) talks with the Hungarian Prime Minister Viktor Mihaly Orban (R) prior the start of a two days EU Summit in the Europa, the EU Council headquarter on March 23, 2023 in Brussels, Belgium. EU leaders will discuss the latest developments in relation to Russias war of aggression against Ukraine and continued EU support for Ukraine. They will also debate on competitiveness, single market and the economy, energy, external relations and other topics, including migration. (Photo by Thierry Monasse/Getty Images)
Nyitókép: Thierry Monasse/Getty Images

A svédek elutasították Orbán Viktor meghívását

Tobias Billström svéd külügyminiszter kedden elutasította Magyarország felhívását, hogy tárgyaljanak országa NATO-csatlakozási kérelméről.

Korábban Orbán Viktor sajtófőnöke, Havasi Bertalan közölte, hogy meghívták Ulf Kristerssont Magyarországra. Eközben Törökország megszavazta Svédország NATO-csatlakozását.

„Nem látok okot arra jelenleg, hogy tárgyaljunk” – fogalmazott Tobias Billström svéd külügyminiszter Orbán Viktor miniszterelnök meghívására. A kormányfői tárgyalások témája a meghívólevél szerint Svédország NATO-csatlakozása lett volna, valamint a magyar–svéd kétoldalú kapcsolatok erősítése a kölcsönös bizalom elmélyítésével.

„Mi természetesen azt reméljük, hogy Magyarország a lehető leghamarabb ratifikálja a tagságot” – tette hozzá a diplomata a Politico szerint, számolt be az Index.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, közben a török parlament jóváhagyta Svédország NATO-csatlakozását. A szavazáson 346 képviselő vett részt, amelyből 287-en fogadták el a javaslatot, 55-en ellenezték, négyen tartózkodtak. A törvényt még Recep Tayyip Erdogan török elnöknek is alá kell írnia.

Ezzel Magyarország maradt az egyetlen a tagállamok között, amely nem ratifikálta az ország NATO-tagsági kérelmét, pedig korábban a kormány ígéretet tett arra, hogy nem utolsóként hozzák meg a döntést az ügyben.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×