eur:
395.06
usd:
367.72
bux:
71616.17
2024. július 2. kedd Ottó
A palesztinok mellett tüntetnek Londonban 2023. november 11-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legalább 240 embert elraboltak, és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az övezet ellen elindított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a tízezret.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Kőkemény fellépés Nagy-Britanniában, 14 évet lehet kapni a Hizb ut-Tahrirért

Terrorszervezetnek nyilvánított és betiltott a brit kormány hétfőn egy iszlamista csoportot, amely éltette a gázai övezetet uraló Hamász izraeli terrortámadását.

James Cleverly belügyminiszter, aki a londoni alsóház elé terjesztette jóváhagyásra a kormányhatározatot, a bejelentéshez fűzött nyilatkozatában kiemelte: az 1953-ban alapított Hizb ut-Tahrir nevű, libanoni székhelyű szerveződés 32 országban van jelen, köztük Nagy-Britanniában, és hosszú távú célja kalifátus létrehozása az iszlám vallási törvények hatálya alatt.

A szervezetet terrorcsoportnak nyilvánító és törvényen kívül helyező, pénteken hatályba lépő intézkedés alapján bűncselekménynek minősül, ha valaki csatlakozik a Hizb ut-Tahrirhoz, másokat a csoport támogatására biztat, vagy a nyilvánosság előtt mutat fel olyan tárgyakat, amelyek felvetik azt a gyanút, hogy az illető a csoport tagja vagy támogatja a szerveződést.

A londoni belügyi tárca kiemeli hétfői tájékoztatásában, hogy

a betiltott csoportokhoz kötődő bizonyos bűncselekmények elkövetői a brit terrorizmusellenes törvény alapján 14 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.

James Cleverly belügyminiszter hétfői nyilatkozatában hangsúlyozta: a Hizb ut-Tahrir antiszemita szerveződés, amely aktívan támogatja a terrorizmust.

Cleverly szerint e megnyilvánulások közé tartozott, hogy a csoport éltette és ünnepelte a gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet által tavaly október 7-én Izrael ellen elkövetett terrortámadást, amelyben 1200 ember meghalt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Sziget: a magyarok vásároltak legnagyobb arányban Early Bird bérleteket

Sziget: a magyarok vásároltak legnagyobb arányban Early Bird bérleteket

Hat hét múlva, 2024. augusztus 7-én, szerdán startol el az idei Sziget, és augusztus 12-én, hétfőn ér véget a bulisorozat a Hajógyári-szigeten. Az elővételes hetijegyek jelenleg 142 900 forintért kaphatók, és a szervezők ígérete szerint az italokat, ételeket jórészt a tavalyi áron lehet majd megvásárolni. A pandémia miatt tartott kétéves kényszerszünet után a fesztivál sok szempontból megújult: a szervezőknek idén kiemelt célja, hogy alacsonyan tartsák az árakat. Így, ha a minimálbérhez viszonyítunk, arányaiban akkora kiadást jelenthet 2024-ben a Szigeten bulizni, mint 2008-2010 környékén – számolta ki a Pénzcentrum.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×