eur:
393.54
usd:
364.5
bux:
71923.27
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium tavaly december 18-án részben leomlott diákotthonának épülete 2024. január 5-én. Ezen a napon Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára megtekintette a tragédia helyszínét, és elmondta, hogy a magyar kormány minden támogatást megad a Tamási Áron Gimnáziumnak, az egyháznak a részben leomlott diákotthonnál keletkezett kár pótlásához, a családok megsegítéséhez, másrészt az épület helyreállításához, újjáépítéséhez.
Nyitókép: MTI/Veres Nándor

Napokon belül megkezdődik a részben leomlott erdélyi kollégium helyrehozatala

Az időjárás függvényében napokon belül elkezdődhetnek a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium részben leomlott diákotthonának állagmegőrzési munkálatai – közölte Lukácsi Katalin, az iskola szóvivője.

Tájékoztatása szerint a biztonságba helyezési munkálatokhoz a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal a szerkezeti szakvélemény alapján december 27-én, sürgősségi eljárásban kiállította az építkezési engedélyt. A szakhatósági jóváhagyásokat a munkálatok befejezéséig kell beszerezni – tette hozzá. A szóvivő szerint a sürgősségi beavatkozást előzetesen bejelentették a különböző hatóságoknál, más jóváhagyásra nincs szükség.

A kivitelező a székelyudvarhelyi KVADRUM AXIS Kft., mely a Tamási Áron Gimnázium két, már elkészült épületének a felújítását is végezte. A cég a tulajdonos Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség felkérésére a konszolidációs munkálatok elvégzését is vállalta, melyre megköttetett a szerződés - tájékoztatott Lukácsi Katalin.

A szóvivő arról is beszámolt, hogy az építkezési felügyelőség által kinevezett szakértő szakvéleményében két fázisban határozza meg a beavatkozások menetét. Elsőként egy sürgősségi beavatkozást írt elő, mellyel a sérült, pince nélküli épületszárnyat stabilizálják ideiglenesen, amíg sor kerül a második fázisra. Ebben a szakaszban a nem sérült pincés épületszárny és a tornaterem teljes felújítására kerül sor, és a sérült épületrész is újraépül.

„Az első fázis munkálatai napokon belül elindulnak, valószínűleg, időjárás és más tényezők függvényében, négy hét alatt befejeződnek. A második fázis egy új tervezési és engedélyezési dokumentációt igényel, több hónapig is eltart”

– tudatta a Tamási Áron Gimnázium szóvivője, hangsúlyozva: becsült határidőkről van szó, melyeket számos tényező befolyásolhat.

Hozzátette, hogy a végső munkálatok – az épület már korábban tervezett teljes felújítása – ezután indulhatnak el, és egy-két évig is eltarthatnak. A diákotthon 95 lakóját befogadó székelyudvarhelyi kollégiumok egyelőre tanév végéig biztosítanak helyet a diákok számára.

A munkálatok finanszírozására vonatkozó kérdésre a szóvivő tudatta: a bentlakás teljes felújítására a gyulafehérvári érsekség tavaly októberben támogatási kérést nyújtott be a magyar kormányhoz, és ennek részbeni fedezetére december elején ígéretet kapott.

Az érsekség a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalhoz is támogatási kérést nyújtott be, miután a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Hargita Megyei Egyeztető Tanácsa a diákotthon épületének a helyreállítására szánta a megye önkormányzatainak visszaosztott román állami költségvetési pénzeket. A szóvivő közlése szerint ez az összeg - 1,2 millió lej (91,4 millió forint) - részben fedezi a sürgősségi beavatkozásokat. A korábbi tájékoztatás szerint a támogatás megérkezett a székelyudvarhelyi önkormányzathoz. Ezt belefoglalják a város 2024-es költségvetésébe, és bérleti díjként eljuttatják az érsekséghez, hogy az épület javítására fordíthassa.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kétszintes diákotthonának megközelítőleg harmada december 18-án dőlt össze, miután az épület külső fala, amely mellett két méter mély vízelvezető árkot ástak, leomlott. A romok négy diákot temettek maguk alá: egy földszinten lakó 17 éves fiú életét vesztette, az emeleti szoba romjai alól kimentett három lány közül pedig kettő könnyebben, a harmadik súlyosan megsérült, őt a Maros megyei Sürgősségi Klinikai Kórház intenzív osztályán ápolják.

Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés, illetve sérülésokozás gyanújával folytat büntetőeljárást annak a cégnek az ügyvezetője ellen, amely csatornázási munkát végzett a diákotthonnál, és ennek keretében több mint két méter mély árkot ásatott az épület fala mellett. Az ügyvezető jelenleg 60 napos hatósági felügyelet alatt van.

Címlapról ajánljuk
Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Történelmi vereség - erre van a legnagyobb esély a csütörtöki brit választásokon. Pedig néhány évvel ezelőtt még a Munkáspárt szenvedett hosszú évekre kiható vereséget; csak hát jött a brexit, a Covid, a háború és az energiaválság, a Munksápárt pedig talpra állt, míg a kormánypárt cserélgette a kormányfőket. Az InfoRádió Gálik Zoltánt kérdezte.

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Nagy változások jönnek a földek öröklésében

Nagy változások jönnek a földek öröklésében

Változnak a földekkel kapcsolatos hagyatéki eljárás szabályai július elejétől. Egyszerűbbé és gyorsabbá válik az eljárás azoknál a kisértékű földeknél, amelyek az elhunyt tulajdonos nevén maradtak, és az ingatlan-nyilvántartás digitalizációja miatt indult meg a tulajdonjog rendezése - derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara közleményéből. Másik változás, hogy azok az örökösök, akik nem tartanak igényt egyes ingatlanokra, például kisértékű földterületekre, az eddiginél egyszerűbben és költségek nélkül ajánlhatják fel azt az államnak. Kedvezően módosulnak az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére irányuló szabályok is a közjegyzői eljárás keretében. A Magyar Országos Közjegyző Kamara álláspontja szerint a módosításokkal egyszerűsödnek és észszerűsödnek a hagyatéki eljárások, amely segíti az örökösöket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×