eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője sajtótájékoztatót tart az Európai Unió Külügyminiszteri Tanácsának ülése után Brüsszelben 2023. január 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Libanonba utazik az EU fontos embere

Libanonba utazik pénteken Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője, hogy az izraeli határon kialakult helyzetről és az izraeli–palesztin konfliktus kiszélesedésének elkerüléséről tárgyaljon – közölte az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) Brüsszelben.

A sajtóközlemény szerint a főképviselő háromnapos látogatása alatt tanácskozást folytat Nabih Berrivel, a libanoni parlament elnökével, Nadzsíb Mikáti miniszterelnökkel, Abdallah Bouhabib külügyminiszterrel, Joseph Aounnal, a libanoni fegyveres erők parancsnokával, továbbá Aroldo Lázaro tábornokkal, az ENSZ libanoni békefenntartó missziójának vezetőjével.

„A látogatás alkalmat ad arra, hogy megvitassák a Gázában és környékén kialakult helyzet valamennyi aspektusát, beleértve annak a régióra gyakorolt hatását, különös tekintettel az izraeli–libanoni határon kialakult helyzetre, valamint arra is lehetőséget teremt, hogy tárgyalásokat folytassanak a regionális eszkaláció elkerülésének és a polgári lakosságnak nyújtott humanitárius segélyek fenntartásának fontosságáról” – áll az EKSZ-közleményben.

A főképviselő ismételten hangsúlyozni fogja, hogy a regionális vezetőkkel folytatott diplomáciai erőfeszítéseket elő kell mozdítani annak érdekében, hogy megteremtsék a feltételeket az Izrael, a palesztinok és a régió közötti igazságos és tartós béke eléréséhez – emelték ki.

A kétoldalú együttműködés, valamint libanoni belpolitikai és regionális kérdések szintén a megbeszélések részét képezik.

Palesztin és libanoni vádak szerint az izraeli hadsereg kedden a libanoni fővárosban végrehajtott légicsapásban végzett Száleh Arúrival, a Hamász palesztin iszlamista szervezet második legmagasabb rangú vezetőjével. A támadást a térség több vezetője elítélte, Izrael nem erősítette meg, de nem is tagadta felelősségét.

A támadást a térség több vezetője elítélte. Nadzsib Mikáti libanoni miniszterelnök bírálta "az újabb izraeli bűntettet, amelynek célja Libanon bevonása a konfrontáció újabb szakaszába". A Hezbollah libanoni fegyveres szervezet szerint a Hamász-vezető bejrúti megölése "súlyos támadás Libanon ellen".

A libanoni kormány szerdán közölte: tárgyalásokat folytat a Hezbollahhal, hogy elkerüljék a háború kiterjedését Izraellel.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×