eur:
397.06
usd:
356.61
bux:
73896.18
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Megkéselték a dél-koreai ellenzék vezetőjét

Lee Jae-myungot egy sajtótájékoztató közben támadták meg, késsel okoztak sebet a nyaka bal oldalán.

Mint a BBC megírta, a tavalyi elnökválasztáson nem sokkal alulmaradó Lee Jae-myung épp a dél-koreai Puszanban tartott sajtótájékoztatót, amikor a támadó megsebesítette a nyaka bal oldalán.

A beszámolók szerint a támadó egy 60-70 év közötti férfi, aki odament Lee-hez, autogramot kért, majd hirtelen előreugrott, hogy megszúrja egy 20-30 centiméter hosszú késsel. Egy centiméter széles sebet okozott a politikus nyakán.

Lee eszméleténél volt, amikor helikopterrel kórházba szállították, várhatóan megoperálják. A rendőrség és a mentők közlése szerint erősen vérzett, de állapota nem volt kritikus.

A támadásról a közösségi médiában közzétett videók (itt, itt és itt, 18+) azt mutatják, hogy Lee először a tömegbe, majd a földre zuhan, miközben többen megpróbálják visszatartani a támadót. Az eset után készült fényképeken az ellenzéki vezető a földön fekve, csukott szemmel látható, miközben valaki a nyakához nyom egy zsebkendőt.

Lee Jae-myung tavaly kevesebb mint egy százalékkal maradt alul tavaly Yoon Suk-yeollal szemben az elnöki székért folytatott versenyben, ez volt a dél-koreai történelem legszorosabb választási eredménye. Sokak várakozása szerint Lee a 2027-es választásokon is elindul.

A 2022-es eredmény után korrupció és hűtlen kezelés miatt eljárást indítottak ellene, melyben azzal vádolják, hogy megengedte magánfejlesztőknek, hogy illegálisan profitáljanak egy ingatlanprojektből, amikor a Szöultól délre fekvő, 1 millió lakosú Szongnamnak volt a polgármestere. Lee tagadta a vádakat, politikai indíttatásúnak nevezve azokat - összegzett a BBC.

Nem ez az első eset, hogy ellenzéki vezetőt támadnak meg Dél-Koreában: 2022 márciusában Lee elődjét, Song Young-gilt egy tompa tárggyal megtámadták, miközben Lee mellett kampányolt. Néhány fejsérüléssel túlélte. 2006-ban a konzervatív párt vezetőjét, Park Geun-hyet - későbbi elnököt - késsel támadták meg, ami heget hagyott az arcán.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×