eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Palesztin nők sírnak egy izraeli légicsapásban megrongálódott lakóház ablakában a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2023. november 20-án. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Népirtás vádjával eljárás indulna Izrael ellen a Nemzetközi Bíróságon - Jeruzsálem máris tiltakozik

A Dél-afrikai Köztársaság sürgős végzést kért a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságtól (ICJ) annak megállapítása végett, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szélsőséges szervezet elleni katonai fellépésével Gázában - közölte a hágai bíróság és a dél-afrikai nemzetközi kapcsolatok és együttműködés minisztériuma.

"Dél-Afrikát súlyosan aggasztja az izraeli támadások által érintett gázai civilek helyzete, akiket megkülönböztetés nélküli erőszak ér. Folyamatos jelentések szólnak emberiesség elleni és háborús bűncselekmények elkövetéséről a térségben" - áll a minisztérium sajtóközleményében.

A keresetben felszólították a bíróságot, hogy adjon ki a gázai katonai műveletek felfüggesztésére irányuló ideiglenes végzést Izrael számára. A népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről szóló egyezmény részes államaként Dél-Afrikának szerződéses kötelessége a népirtás megakadályozása - hívta fel a figyelmet a minisztérium.

Dél-Afrika november elején bejelentette: visszahívja diplomatáit Izraelből a Hamásszal vívott háború polgári áldozatainak növekvő száma miatt. Öt évvel ezelőtt, 2018-ban az afrikai állam már visszahívta nagykövetét Izraelből, válaszul a ciszjordániai zsidó telepek bővítéséről szóló döntésre. A nagykövetséget lefokozták összekötő irodává, és azóta egy kis létszámú, alacsonyabb szintű diplomáciai személyzet működteti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×