eur:
394.87
usd:
367.61
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Különböző állampolgárságú emberek várakoznak egy francia katonai repülőgépre, hogy elszállításk őket Niamey nemzetközi repülőteréről 2023. augusztus 2-án. Az afrikai országban július 26-án végrehajtott katonai hatalomátvétel miatt számos ország kezdte meg az állampolgárainak a hazaszállítását.
Nyitókép: MTI/AP/Sam Mednick

Bécs: szó sincs a schengeni egyezségről a románokkal

Ausztria hideg zuhannyal felérő nyilatkozattal józanítja ki a bukaresti álmodozókat: „Nincsenek tárgyalások a tényleges csatlakozásról.”

Bécs arra hívta fel a figyelmet csütörtökön, hogy az európai tengeri és légi tér megnyitása Románia és Bulgária számára nem jelenti a schengeni övezet teljes jogú tagságát, és a felek nem mutattak be ilyen értelmű végrehajtási ütemtervet sem – közölte a vg.hu az AFP és az Agerpres hírügynökségek nyomán.

„A Schengen Air azt jelenti, hogy a Romániából és Bulgáriából érkező utasokra többé nem vonatkoznak más útlevél-ellenőrzések, mint a légitársaságé a beszállókapunál” – magyarázta Gerhard Karner osztrák belügyminiszter az AFP-nek.

De jelenleg nincsenek tényleges csatlakozási tárgyalások, ezért nincs dátum a végrehajtásra sem – közölte a minisztérium a francia hírügynökséggel. Bécs feltétele a Schengen Air számára a Frontex bulgáriai műveleteinek növelése és az EU Bizottságtól kapott pénz a külső határok szilárd védelmére.

Az osztrák belügyminisztérium az APA sajtóügynökségnek pontosította: a szárazföldi határokon is kéri az ellenőrzések fokozását, valamint azt, hogy Románia és Bulgária vegye át a menedékkérőket, különösen az Afganisztánból és Szíriából érkezőket.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×