eur:
394.92
usd:
367.45
bux:
71454.52
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Patriot föld-levegő rakétarendszert mutatnak be a Varsó-Ramom katonai repülőtéren 2023. április 20-án. A radomi repülőtéren a lengyel katonák a Patriot rakétarendszerek, valamint a Mala Narew és a Pilica légvédelmi rendszerek használatát sajátítják el.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Pawel Supernak

Nagy változás: Japán rakétákat kezd küldeni az USA-ba

A japán kormány pénteken bejelentette, hogy hazai gyártású Patriot légvédelmi rakéták szállítására készül az Egyesült Államoknak, miután a nap folyamán felülvizsgálta az ország önkéntes fegyverexport-korlátozásra vonatkozó irányelveit, és elhatározta lazításukat.

A pénteki döntés a Kínával, Oroszországgal és Észak-Koreával fennálló geopolitikai feszültségek miatti első jelentős változtatás Japán fegyverexport-politikájában 2014 óta, amikor az akkori kormány feloldotta az ország pacifista alkotmánya alapján fenntartott fegyverexport-tilalmat.

A kormány a fegyver- és lőszerkivitel szabályainak lazítása révén kívánja fejleszteni védelmi kapcsolatait az indiai-csendes-óceáni térség biztonságáról hasonlóan gondolkodó országokkal, valamint elősegíteni az ehhez kapcsolódó hazai iparágak fejlődését.

"Ez (a döntés) nagy jelentőséggel bír a japán-amerikai szövetség további erősítése szempontjából. Nemcsak Japán biztonságához, hanem a tágabb indiai-csendes-óceáni térség békéjéhez és stabilitásához is hozzájárul" - jelentette ki a bejelentést követően Hajasi Josimasza kabinetfőtitkár.

A védelmi technológia és eszközök átadására vonatkozó három módosított irányelv értelmében a kormány engedélyezi a Japánban külföldi jóváhagyással gyártott fegyverek - kész hadiipari termékek és fegyveralkatrészek - exportját azon országokba, ahol a fegyvergyártás kiszervezését engedélyezték, illetve a szabadalom jogosultjai székhellyel rendelkeznek.

Az új alapelvek szerint azonban a fegyverkivitel "kulcsfontosságú politikai eszköz a béke és a stabilitás biztosítása, illetve a status quo egyoldalú, erőszakkal történő megváltoztatásának megakadályozása érdekében, különösen az indiai-csendes-óceáni térségben".

Az exportszabályozás pénteki felülvizsgálatát követően Japán úgy döntött, hogy olyan Patriot föld-levegő rakétákat szállít az Egyesült Államoknak, amelyeket amerikai cégek engedélyével, hazai gyártásban állítanak elő. A Financial Times című lap csütörtökön írt arról, hogy Tokió, amely az amerikai Raytheon és Lockheed Martin cégektől kapott licenc alapján gyártatja a Patriotokat,

fontolgatja azt is, hogy a BAE Systems engedélyével gyártott 155 mm-es tüzérségi lövedékeket szállít az Egyesült Királyságba.

A felülvizsgálat ezenkívül önmagukban halált nem okozó felszerelések és fegyveralkatrészek (például vadászgép-hajtóművek) eladását is lehetővé teszi olyan országok számára, amelyeket a nemzetközi jogba ütköző katonai támadás ért.

Noha az új exportszabályozás továbbra is akadályozza, hogy Japán fegyvereket szállítson háborúban álló országokba, ez közvetve előnyös lehet Ukrajnának az Oroszországgal vívott háborújában, mert az Egyesült Államoknak többletkapacitást biztosít Kijev katonai támogatására.

Egy magát megnevezni nem kívánó japán kormánytisztviselő a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta: az exportra akkor kerülhet sor, ha az engedély birtokosának székhelye szerinti ország hivatalos kérelmet nyújt be, amit eddig csak az Egyesült Államok tett meg.

Közölte azt is, hogy a Patriot-rakétákat - egyikét azon fejlett légvédelmi fegyvereknek, amelyeket a nyugati államok Ukrajna támogatására szállítottak -

az amerikai hadsereg arzenáljának feltöltésére fogják használni az indiai-csendes-óceáni térség biztonsága érdekében.

Noha a japán kormány megpróbálta feloldani a nemzetközi partnerekkel közösen kifejlesztett hadianyagok más országokba történő exportjára vonatkozó tilalmat is, a fegyverek harmadik félnek történő átadását még nem hagyták jóvá. A japán kormánypártok eddig ugyanis nem tudtak megegyezni a kérdésben, bár már hónapok óta fontolgatják az exportszabályozás különböző módosításait, részben mert azok potenciálisan akadályozzák a Nagy-Britanniával és Olaszországgal közösen fejlesztett, következő generációs vadászrepülők kivitelét a szigetországból.

A japán védelmi minisztérium közlése szerint a hadsereg összesen 79, külföldi szabadalom alapján gyártott hadiipari termékkel van felszerelve, közülük 32-nek a szabadalma az Egyesült Államokból, 47-é pedig más országokból származik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×