eur:
394.76
usd:
367.83
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Boris Pistorius német védelmi miniszter (j) egy Leopard 2A6 harckocsin a német hadsereg 203-as harckocsizó-zászlóaljánál, az augustdorfi Rommel tábornagy laktanyában tett látogatásán 2023. február 1-jén. A kormány döntése szerint Németország 14 Leopard 2A6 tankot szállít az orosz támadás ellen védekező Ukrajnának, ezért a közelmúltban kinevezett Pistoriusnak bemutatják a típus képességeit.
Nyitókép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Ötezer Bundeswehr-katona védi majd Litvániát – ha lesz katona meg fegyverzet

Történelmi megállapodásról beszélt a német védelmi miniszter, aki a Bundeswehr első állandó külföldi küldetésért szentesítette Vilniusban. Ellenzéki politikusok szerint azonban mindez csak terv, és a hangsúly a megvalósíthatóságon van.

A litván kollégájával aláírt egyezményben Boris Pistorius arra vállalt kötelezettséget, hogy 2027-re teljes mértékben harcképes lesz az a 4800 katonából és 200 fős civilből álló dandár, amely a NATO keleti szárnyán Németország vezetésével Litvániát védi az esetleges orosz támadástól. Miután Oroszország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát, a NATO ígéretet tett arra, hogy megerősíti jelenlétét a szövetség keleti határán.

Németország a vezetője a NATO mintegy ezer katonából álló litvániai többnemzetiségű harccsoportjának, amelyet majd beolvasztanak a határra telepített ötezer fős dandárba. Berlin lényegében már júniusban, a vilniusi NATO-csúcstalálkozót megelőzően tett ígéretet tett egy dandárméretű katonai egység Litvániába telepítésére.

A német védelmi miniszter vilniusi látogatása során most egyértelműen elkötelezte magát az eredeti forgatókönyv mellett. Pistorius szerint a körülbelül 5000 katonából álló német dandár nagy része 2025-26-ban érkezik Litvániába, és 2027-re teljes mértékben harcképes lesz: 2,8 millió litván lakost fog megvédeni.

A Die Welt szerint ez "történelmi döntés", mert ezzel a tervvel Németország valóban vezető szerepet tölthet be a transzatlanti szövetségben, jelenleg ugyanis

egyetlen tagország sem tervezi ennyi katona elhelyezését a NATO keleti szárnyán.

Ez még mindig csak egy terv – hangsúlyozták szakértők. Erre utalt az ellenzéki konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) katonapolitikai felelőse, Henning Otte is, aki tagja volt a Pistorius vezette vilniusi küldöttségnek. Szerinte egy teljes dandár állomásoztatása ténylegesen erős jelzés Németország megbízhatóságára vonatkozóan, ugyanakkor nagy kihívást is jelent Németország és különösen a Bundeswehr számára.

A konzervatív politikus hangsúlyozta, hogy a feladat és tényleges teljesítés nem ütközhet egymással. Ennek kapcsán arra figyelmeztetett, hogy az elégtelen védelmi költségvetés és Ukrajna szükséges támogatása egyre nagyobb űrt teremt a Bundeswehrben mind pénzügyi, mind a személyi állomány tekintetében, mind pedig a felszereltség terén.

Pistorius hangsúlyozta, hogy még bőven van idő arra, hogy biztosítsák a dandár teljes működőképességét. Ezzel összefüggésben a CDU képviselője a Die Weltnek nyilatkozva felrótta a miniszternek, hogy még nem tájékoztatta a Bundestag védelmi bizottságát a hadsereg legfontosabb fegyverrendszereinek tényleges állapotáról.

Valójában a ténylegesen rossz felszerelési helyzet "lehető legjobb leplezéséről" van szó

– vélekedtek ellenzéki politikusok.

A CDU/CSU pártszövetség kisebbik pártjának katonapolitikai szóvivője, Florian Hahn felrótta, hogy Pistorius hivatali ideje óta teljes mértékben elmulasztotta a parlament tájékoztatását a Bundeswehr tényleges hadműveleti képességéről. Utalt arra is, hogy a védelmi miniszter vilniusi ígéretének teljesítéséhez rendkívül jelentős pénzügyii forrásokra lesz szükség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×