eur:
397.87
usd:
359.21
bux:
74265.67
2024. október 1. kedd Malvin
Az ukrán Cobra, teljesen fém építésű, öngyilkos drón. Forrás: Facebook / Vitalii Bryzhalov
Nyitókép: Forrás: Facebook / Vitalii Bryzhalov

Öngyilkos vasmadarakkal támadnak az ukránok

Egy újabb, ezúttal teljesen acélból készülő kamikaze drónt mutattak be Ukrajnában.

A Cobra nevű új robotrepülő különlegessége, hogy szegecselt acéllemezekből építik. A gyártás így sokkal egyszerűbb, gyorsabb és főleg olcsóbb, mintha azt kompozit műanyagokból készítenék. Az ára mindössze két ezer dollár darabonként és egy-egy drónt tíz ember, állítólag három óra alatt tud legyártani - írja a euromaidanpress.com.

A sajátos "vasmadarat" egy benzinmotorral hajtott légcsavar repíti, akár 300 kilométer távolságra is. A portál úgy tudja, hogy a Cobra szinte valamennyi alkatrésze Ukrajnában készül, ami egyrészt költséghatékonnyá teszi a gyártást, másrészt függetleníti a céget a külföldi beszállítóktól.

A Krivij Rih-ben (korábban Krivoj Rog) működő gyár mérnökei szerint a gépet 15 kg robbanóanyaggal, vagy ennek megfelelő súlyú harci résszel lehet felszerelni. Jelenleg a hadsereg teszteli az új öngyilkos drónt, amely teljesen önállóan repülve közelíti meg a célját és miután azonosította azt, rázuhanva megsemmisíti.

Amennyiben az új kamikaze drón beváltja a hozzáfűzött reményeket, úgy az ukrán hadsereg egy újabb, az orosz hátországot is fenyegető, nagy hatótávolságú fegyverhez juthat. Ezen a videón egy Cobra öngyilkos drón indítása látható.

Mint arról az Infostart már korábban beszámolt, Ukrajnában megkezdték az AQ 400-as csapásmérő drónoknak tömeggyártását. Ezek akár 750 kilométerre lévő célpontokat is támadhatnak, 32 kg-os robbanótöltettel. Az euromaidan.com idézi Herman Szmetanyint, az Ukroboronprom vezérigazgatóját, aki pár hete jelentette be, hogy egy ezer kilométer hatótávolságú támadó drón sorozatgyártása is elindult.

Az új, nagy hatótávolságú a robotokkal mélységi csapásokat lehet mérni a frontvonalak mögött gyülekező orosz csapatokra, el lehet pusztítani az ellenség fegyver és lőszerraktárait, a parancsnoki központjait, vagy a kommunikációs állomásait.

Címlapról ajánljuk
Küszöbön a hátraarc – Kína lemondhat a gazdasági világelsőségről?

Küszöbön a hátraarc – Kína lemondhat a gazdasági világelsőségről?

A folyamatos gazdasági lassulás miatt Kína szelete a világgazdaság tortájában zsugorodásnak indulhat – mondta az InfoRádióban a Danube Institute vezető kutatója. Horváth Csaba Barnabás szerint ezzel együtt az ázsiai ország megtarthatja az Egyesült Államok mögötti második helyét a világhatalmak rangsorában, ugyanakkor az újonnan iparosodó, gyorsan fejlődő dél-ázsiai országok is egyre kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek.

Gulácsi Péter kimaradt a keretből, Angliából hívott meg újabb újoncot a kapitány

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kijelölte az októberi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre készülő keretét. A névsorban ismét szerepel újonc, a nyáron Angliába szerződött Szűcs Kornél. Még nagyobb meglepetés, hogy Gulácsi Péter, aki a legutóbbi forduló után is beválasztottak a Bundesliga „Hét csapatába”, kimaradt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Közel két éve nem történt ilyen a forinttal - Mi vár ránk 400 fölött?

Közel két éve nem történt ilyen a forinttal - Mi vár ránk 400 fölött?

Ha csupán a jelenlegi trendeket nézzük, akkor már csak idő kérdésre, hogy mikor lépi át az euró-forint árfolyama a lélektani szempontból kritikusnak mondható 400-as szintet, a grafikonon ráadásul most olyan dolgokat is láthatunk, melyek még nagy bajt hozhatnak a forint számára. Megnéztük, hogy mi várhat a forintra, ha valóban átüti a 400-as szintet az árfolyam. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×